WEGAŃSKIE BATONIKI Z PREPAROWANYM ZIARNEM

Jako dziecko nie wyobrażałam sobie żadnej wycieczki bez słodkiego batonika, którego głównym składnikiem był preparowany ryż. Ostatnio przechodząc przez dział ze słodyczami jednego ze sklepów odżyły we mnie wspomnienia, wzięłam batonik do ręki po czym przeczytawszy jego skład szybko odłożyłam go na miejsce. Postanowiłam zrobić zdrową wersję mojego ulubionego deseru, która jest pozbawiona cukru i równie smaczna, ba! nawet smaczniejsza!

WEGAŃSKIE BATONIKI Z PREPAROWANYM ZIARNEM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
Porcja: 15
Czas przygotowania: 10 min + 45 w lodówce

Składniki

  • 170 g (4 duże, kopiate łyżki) masła orzechowego bez cukru
  • 40 g ekspandowanego ziarna żyta lub ryżu preparowanego (w wersji bezglutenowej)
  • 25 g (1 łyżka) oleju kokosowego
  • 14 g (2 łyżeczki) kakao
  • 20 g (2 łyżki) nasion chia
  • 15 ml (1 łyżka) syropu daktylowego

Sposób przygotowania

1

Olej kokosowy roztapiam w garnuszku razem z masłem orzechowym.

2

Dodaję kakao, nasionka chia i syrop daktylowy. Wszystko mieszam z ekspandowanym ziarnem.

3

Przekładam na małą blaszkę i wkładam do lodówki na 45 minut.

Makroskładniki

  • 112,73 Kalorie
  • 3,70g Węglowodany
  • 9,81g Tłuszcz
  • 2,15g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (15 sztuk) : 1691,08 kcal B: 32,35 g T: 147,15 g W: 55,54 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj