KREM Z POKRZYWY Z MIĘTOWĄ NUTĄ

Ostatnio udałam się na opolszczyznę i zawitałam do babcinego ogródka. Moją uwagę zwróciła piękna młoda pokrywa, rosnąca pod płotem. Ubrałam rękawiczki i zaczęłam ją zrywać. Od razu przypomniałam sobie rozmowę, którą ostatnio toczyłam z małżeństwem pochodzącym z Ukrainy na temat ich kuchni i lokalnych przysmaków. Podkreślali rolę pokrzywy i zachwycali się sałatką, której to ona była głównym bohaterem. Sałatka, zupa, sok, a może pierogi z farszem z pokrzywy? O jej! Tyle pomysłów w głowie.

Tym razem postawiłam jednak na zupę-krem z pokrywy z miętową nutą. Zupa jest nietypowa, lekka, odświeżająca i idealnie wkomponowująca się w wiosenne klimaty. Szczerze mówiąc, gdy ją gotowałam nie miałam pojęcia, czy będzie zjadliwa, bo nigdy w swojej kuchni z pokrzywą nie pracowałam.

Aby nie straciła ona swoich zdrowotnych właściwości, które są bardzo wszechstronne nie gotowałam jej, a jedynie zblanszowałam i dodałam na końcu. Co ma w sobie pokrywa? Żelazo, kwas foliowy, dużo witamin C, wapń, krzem, czyli składniki, które oczyszczają, wzmacniają i regenerują nasz organizm.  Można ją jeść bez obaw o poparzenia, jeśli sparzy się ją gorącą wodą 

KREM Z POKRZYWY Z MIĘTOWĄ NUTĄ

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 3
Czas przygotowania: 25 min

Składniki

  • 35 g (duża garść) liści pokrzywy
  • 6 g(ok. 28 listków średniej wielkości) liści mięty
  • 130 g pora
  • 160 g młodej marchewki
  • 250 g kalafiora
  • 12 g (3 ząbki) czosnku
  • 3 g (pół łyżeczki) soli
  • 3 g (pół łyżeczki) pieprzu
  • 7 g (niecała łyżeczka) płatków migdałowych
  • pęczek koperu
  • 1 l bulion warzywny
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z ouliwek

Sposób przygotowania

1

Liście pokrzywy i mięty myję i blanszuję we wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty. Wylewam wodę i odstawiam na bok do ostygnięcia. Całość blenduję na gładkie puree.

2

Pokrojone warzywa i czosnek przeciśnięty przez praskę wrzucam na rozgrzaną oliwkę i podsmażam kilka minut, aż się zarumienią. Zalewam bulionem warzywnym. Dodaję sól i pieprz i gotuję około 20 minut na średnim ogniu.

3

Dodaję puree z pokrzywy i całość blenduję na gładki krem. Pozostawiam jedynie niewielki fragment kalafiora dla zróżnicowania faktury, którym dekoruję zupę. Podaje ją z prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

4

Makroskładniki

  • 101,45 Kalorie
  • 14,33g Węglowodany
  • 2,00g Tłuszcz
  • 5,63g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (3 miseczki) : 304,36 kcal B: 17,08 g T: 6,02 g W: 43,01 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj