KOTELCIKI RYŻOWO-GROSZKOWE

Nie lubię gdy w kuchni marnuje się jedzenie. Pozostałości wsadzam do pojemniczków i chowam do lodówki. Ostatnio nazbierało się ich dużo, a wśród nich było dużo ryżu. Zmieszałam go z puszką zielonego groszku (zawsze mam takie skarby w mojej małej spiżarce) i powstał szybki i smaczny obiad. Zrobiłam do niego lekką sałatkę z kapusty pekińskiej, marchewki, poru, cebuli i papryki, która idealnie się komponowała.  Menażkowy obiad oceniam na 5 z plusem 

KOTELCIKI RYŻOWO-GROSZKOWE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 8
Czas przygotowania: 15

Składniki

  • 80 g ryżu
  • 260 g groszeuk zielonego
  • 30 g (3 łyżki) płatków jaglanych
  • 3 g ( pół łyżeczki) soli
  • 3 g pieprzu
  • 50 ml wody
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
  • połowa pęczku kopereku

Sposób przygotowania

1

Ryż gotuję, następnie mieszam go z ryżem i razem blenduję.

2

Dodaję płatków jaglanych, soli i pieprzu, a następnie wszystko mieszam.

3

Formuję 8 kulek, które następnie spłaszczam tworząc kotleciki. Wsadzam do zamrażalki na godzinę, aby masa kotlecików zgęstniała.

4

Smażę na rozgrzanej oliwie kilka minut, po ok 3 minuty z każdej strony, aż do momentu gdy kotleciki się zarumienią.

5

Kotleciki są bardzo delikatne w smaku, można do nich dodać własnej mieszanki przypraw modyfikując je na własny sposób. Należy smażyć je na rozgrzanym oleju, w innym przypadku mogą się rozlatywać.

Makroskładniki

  • 102,71 Kalorie
  • 12,81g Węglowodany
  • 3,93g Tłuszcz
  • 3,02g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (8 kotlecików) : 821,70 kcal B: 24,16 g T: 31,44 g W: 102,52 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj