WEGAŃSKIE KOPYTKA BEZGLUTENOWE Z MUSEM MALINOWYM

Od kilku dni chodziły za mną kopytka w wersji na słodko. Jako, że ostatnio bardziej restrykcyjne unikam glutenu, nie mogły być one wykonane z mąki pszennej. Po raz kolejny postawiłam na moją ulubioną kaszę jaglaną, z której można zrobić dosłownie wszystko! Powstałe kopytka są bez dodatku jajek, więc również weganie śmiało mogą się nimi zajadać. Kopytka są nieco cięższe i mniej gumiaste od tradycyjnych, lecz nie mniej smaczne. Podałam je z malinami, które dostałam od babci (powinna dostać medal za bycie najlepszą babcią na świecie)- ona wie, że moja zamrażalka potrafi zmieścić dużo dobroci 😉

1 porcja to 8 kopytek

WEGAŃSKIE KOPYTKA BEZGLUTENOWE Z MUSEM MALINOWYM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 110 g ( 3/4 szklanki) mąki owsianej
  • 30 g (2 łyżki) skrobi z tapioki
  • 30 g (2 łyżki) soli
  • 15 ml (1 łyżka) syrop daktylowy – opcjonalnie
  • sos:
  • 120 g (szklanka) maliny
  • 32 g (4 łyżeczki) ksylitol
  • 15 g (1 łyżeczka) tapioka

Sposób przygotowania

1

Kaszę jaglaną płuczę pod bieżącą wodą i gotuję w we wrzącej wodzie w proporcjach 2:1 (woda:kasza) przez 15 minut.

2

Ugotowaną odstawiam i blenduję na gładką masę. Dodaję mąkę, skrobię z tapioki, sól i syrop daktylowy (do wersji na słodko), a następnie zagniatam.

3

Ciasto formuję w wałek. Gotuję we wrzącej wodzie przez 3 minuty od momenty wypłynięcia.

4

Maliny wrzucam do garnuszka i gotuje na małym ogniu. Dodaję ksylitolu i mieszam aż maliny puszczą sok. Sos jest dość rzadki,

5

więc dodaję tapioki i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1 porcja ( 8 kopytek) : 306,78 kcal B: 3,79 g T: 3,79 g W: 59,09 g całość ( 32 sztuki) : 1227,12 kcal B: 36,83 g T: 15,19 g W: 236,37 g z sosem malinowym: 1 porcja ( 8 kopytek) : 347,80 kcal B: 9,57 g T: 3,90 g W: 71,90 g całość ( 32 sztuki) : 1391,22 kcal B: 38,29 g T: 15,61 g W: 287,61 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj