Ci, którzy mnie znają wiedzą, że ostatnio dostałam szału na punkcie rozmarynu i znajduje się on stale w mojej kuchni. Ryba, mięso, ziemniaki, sałatki… tym razem znalazł się on i w krakersach, które były wyrobem czysto eksperymentalnym. Na szybko od niechcenia strzeliłam fotkę krakersów przed upieczeniem na wypadek, gdyby się udały i mogłabym podzielić się z Wami przepisem.

Szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiego efektu! Idealnie wypieczone, chrupiące, delikatne i zawierają bardzo mało węglowodanów. Dlaczego ja nie wpadłam na to wcześniej kiedy to byłam na diecie tłuszczowej (tzw. ketozie)?! Moje życie byłoby wtedy znacznie łatwiejsze i miałabym zaspokojoną potrzebę chrupkości- Ci którzy są na tej diecie lub byli wiedzą o czym piszę.
Ale wracając do mojego odkrycia, wzięłam je następnego dnia po upieczeniu do pracy, koleżanki rewalidantki (pedagożki prowadzące rewalidację, czyli zajęcia dodatkowe z dziećmi niepełnosprawnymi) żywo zainteresowały się gdy wyciągnęłam krakesiki. Po chwili słyszę “mmmm”, “mniam”, “genialne”, “jak to zrobiłaś?” Te słowa mówią chyba same za siebie!
Krakersy są zrobione z ziaren i nie zawierają glutenu. Są kaloryczne, ale coś za coś – zawierają dobre tłuszcze, które na długo zaspakajają nasz głód. Idealnie smakują z serem!
Nasiona słonecznika, sezamu i chia przesypuję do melaksera i mielę (świetnie do tego sprawdza się również młynek do kawy, jednak ze względu na to, że posiadam jedynie bardzo małych rozmiarów tym razem z niego nie skorzystałam). Do zmielonych ziarenek dodaję pół łyżeczki czosnku w proszku, soli i proszku do pieczenia. Wbijam jajko i ścieram żółty ser. Rozmaryn myję, siekam igiełki bardzo drobniutko i troszkę miażdżę je dla wydobycia jeszcze intensywniejszego zapachu. Masę dokładnie mieszam ręką jednocześnie zagniatając ją, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formuję prostokąt przyciskając ciasto do dna. Kroję na kwadraty, leciutko rozsuwam krakersy (musimy pokroić je teraz, ponieważ po upieczeniu stają się bardzo kruche). Nożem formuję boki aby były idealnie równe. Wstawiam do pieca nagrzanego do 150 stopni na 20-25 minut. Krakersy mają być zarumienione ? całość (15 porcji) : 2212,72 kcal W: 36,57 g T: 178,57 g B: 93,66 g
Chrupiące krakersy z ziaren z rozmarynem
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy