WEGAŃSKIE BATONIKI Z KOMOSY RYŻOWEJ

Komosa wesoło podskakiwała na patelni, gdy ją prażyłam. Natomiast masło orzechowe z olejem kokosowym tworzyło niesamowite taneczne piruety, gdy się ze sobą zaprzyjaźniały. Dodatkowo towarzyszył temu przepiękny zapach, który roznosił się po całym domu. I tak oto powstały batoniki, które ciężko mi smakiem porównać do czegoś, chyba najbliżej im jest do granuli o orzechowej nucie. Są bardzo kruche, delikatne w smaku i idealnie komponujące się z jogurtem naturalnym w wersji śniadaniowej lub z kawą w wersji deserowej.

WEGAŃSKIE BATONIKI Z KOMOSY RYŻOWEJ

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 8
Czas przygotowania: 25 min

Składniki

  • 100 g komosy ryżowej
  • 130 g masła orzechowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 60 g płatków owsianych
  • 20 g (2 łyżki) płatków migdałowych
  • 10 g (2 łyżeczki) nasion chia
  • 4 g (1 łyżeczka) lnu mielonego odtłuszczonego
  • 21 ml (1,5 łyżki) syropu daktylowego

Sposób przygotowania

1

Komosę prażę na suchej patelni aż do momentu kiedy zacznie robić się złocista. Ściągam ją i przesypuję do miseczki.

2

Na patelnię dodaję olej kokosowy, masło orzechowe i mieszam, aż do momentu rozpuszczenia.

3

Dodaję komosę i pozostawiam na chwilę mieszankę na wolnym ogniu cały czas mieszając aby się ze sobą idealnie połączyła i nie przypaliła.

4

Dodaję zmielone płatki owsiane, migdałowe, nasiona chia i len.

5

Masę przekładam na małą blaszkę i formuję batoniki dociskając je mocno łyżką aby była zbita konsystencja.

6

Wstawiam do pieca nagrzanego na 160 stopni na 15-17 minut.

Makroskładniki

  • 228,32 Kalorie
  • 11,58g Węglowodany
  • 17,98g Tłuszcz
  • 4,65g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (8 sztuk) : 1906,60 kcal B: 37,20 g T: 143,90 g W: 92,70 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj