RAVIOLI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I KOLENDRĄ

Ravioli to makaronowe poduszeczki wypełnione różnorakim nadzieniem: mięsem, serem lub warzywami. Wczesne wersje te makaronowej potrawy występowały już za czasów imperium Rzymskiego, jednak dopiero w czasach średniowiecza pierożki ewaluowały do stanu, który znamy dzisiaj. Najbardziej klasyczna wersja to ta z ricottą i szpinakiem, i tą klasykę z moim małym tweestem chciałbym Wam dzisiaj zaprezentować na dobry początek przyjaźni z tym fantastycznym daniem.

RAVIOLI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I KOLENDRĄ

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 40
Czas przygotowania: 1h 30 min

Składniki

  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka jaj
  • 260 g (2 szklanki) mąka pszenna
  • 30 ml (2 łyżki) oliwa z oliwek
  • 1 g (1/4 łyżezki) soli
  • 70 g marchewki
  • 50 ml wody
  • 150 g szpinaku
  • 70 g cebuli
  • 50 g ricotty
  • 2 g (1 łyżeczka) kolendry

Sposób przygotowania

1

Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaje do niej jedno całe jajko, 2 żółtka, odrobinę oliwy (1 łyżka) i soli. Ciasto zagniatam i pozostawiam na około 30 minut pod przykryciem. W tym czasie blenduję marchewkę ( ja dodałam 50 ml wody aby blender ze mną współpracował), a następnie odciskam z niej sok. Dodaję marchewkę do ciasta i ponownie zagniatam.

2

Przystępuje do zrobienia farszu pierożków. Na rozgrzaną oliwę wrzucam posiekany drobno szpinak i cebulę. Dodaję rozgniecionej w moździerzu kolendry. Gdy cebula się zeszkli, a szpinak zmniejszy swoją objętość przekładam całość do miseczki, dodaję ricotty i odrobinę soli. Wszystko razem mieszam.

3

Ciasto na pierożki rozwałkowuję i wycinam kształt ravioli (w moim wypadu była to mała, metalowa zakrętka od butelki). Na środek nakładam odrobinę farszu, tak aby boki ciasta były czyste. Za pomocą pędzelka smaruję brzegi wodą i zlepiam ciasto. Dociskam brzegi widelcem, ciasto idealnie się skleja, farsz pozostaje na swoim miejscu, a do tego efektownie wygląda.

4

Pierożki wrzucam do osolonej wrzącej wody i gotuję do miękkości około 6 minut- czas zależy od wielkości pierożków i grubości ciasta.

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

4 sztuki : 156,72 kcal B: 4,91 g W: 21,14 g T: 5,76 g. // całość (40 sztuk) : 1567,20 kcal B: 49,14 g W: 211,48 g T: 57,62 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj