MAKARON CHOW MEIN Z WARZYWAMI

Gdy nie mam czasu długo stać w kuchni doskonale sprawdzają się szybkie dania, czyli wrzucić wszystko na wok i podsmażyć. Najważniejsze, że wszystko smakuje wyśmienicie 😉


MAKARON CHOW MEIN Z WARZYWAMI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 6
Czas przygotowania: 30 min

Składniki

  • 500 g mieszanki warzyw chińskich
  • 14 g (3,5 łyżeczki) kurkumy
  • 120 ml (8 łyżek) mleka kokosowego
  • 90 ml (6 łyżek) sosu sojowy
  • 20 ml (2 łyżki) oleju sezamowy
  • 1 cm imbiru
  • 40 g (4 łyżki) sezamu
  • 2 g (0,5 łyżeczki) soli
  • 250 gmakaron Chow Mein (makaron pszenny, wegański do potraw kuchni orientalnej)
  • 30 g (3 grzybki) grzybów Shitake (japońskie grzyby, jeśli ich nie macie danie będzie równie pyszne 😉)

Sposób przygotowania

1

Na woku rozgrzewam olej sezamowy i kładę na niego warzywa. Dodaję przyprawy (starty imbir, kurkumę, sól).

2

Gdy warzywa się przyrumienią kroję na drobną kostkę grzyby (które wcześniej namoczyłam 1,5h w letniej wodzie), można dodać ich więcej lecz ja miałam tylko 3 sztuki (pozostałość z poprzedniego obiadu). Wszystko mieszam.

3

Zalewam sosem sojowym. Gdy sos trochę odparuję dodaję mleka koksowego (zmieszałam gęstą warstwę z wodną).

4

Makaron wrzucam na kilka minut do wrzątku, po czym na koniec przekładam go na wok i zostawiam aby scalił się z całą mieszanką warzywną.

5

Przesmażony makaron smakuje zdecydowanie lepiej.

6

Na osobnej suchej patelni prażę sezam, który wrzucam na sam koniec na wok.

7

Danie odgrzewałam kilka razy i za każdym razem smak był jeszcze bogatszy. Mi smakowało nawet na zimno ;).

Makroskładniki

  • 256,76 Kalorie
  • 31,79g Węglowodany
  • 10,46g Tłuszcz
  • 7,72g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (6 porcji) : 1540,60 kcal B: 46,37 g T: 62,80 g W: 190,78 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj