BUŁKI CUKINIOWE

W domu pełno cukinii przywiezionej z babcinego ogródka. Wczoraj pół dnia zastanawiałam się, co nowego z niej przyrządzić. Lubię takie wyzwania ponieważ zawsze powstaje z nich coś pysznego, choć też zawsze towarzyszy niepewność czy przepis, który zrodził się w mojej głowie wyjdzie.

Skoro niedawno stworzyłam bułki z kalafiora, to czemu miałyby nie wyjść z cukinii?  I tym razem się udało! Zielonkawe bułeczki ziołowe są bardzo delikatne w smaku dzięki mąki ryżowej, lekko słodkawe i dobrze znoszą upływ czasu.

BUŁKI CUKINIOWE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 10
Czas przygotowania: 50 min

Składniki

  • 950 g (1 bardzo duża ) cukinii
  • 125 g (1 kulka) mozzarelli
  • 220 g (1 i 1/4 szklanki) mąki ryżowej
  • 6 g (1,5 łyżeczki) proszku do pieczenia
  • 8 g (2 łyżeczki) tymianku
  • 4 g (1 łyżeczka) bazyli
  • 6 g (1 łyżeczka) soli
  • 10 g pestek dyni
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

1

Cukinię kroję wzdłuż i nacieram solą (ok 0,5 łyżeczki), pozostawiam na około 20 minut.

2

Trę cukinie na tarce i przekładam na rondel z małymi oczkami.

3

Odcedzam sok z cukinii przygniatając ją ręką (powinno być go około 2 szklanek).

4

Mozzarellę kroję na drobne kawałeczki. Dodaję mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy (tymianek, bazylię i pozostałą resztę soli).

5

Formuję bułeczki i przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6

Posypuję bułki pestkami dyni.

7

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Makroskładniki

  • 140,3 Kalorie
  • 20,8g Węglowodany
  • 3,55g Tłuszcz
  • 5,85g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (10 bułek) : 1400,30 kcal W: 200,83 g T: 35,56 g B: 58,54 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj