ZUPA CUKINIOWA

Kalendarzowa jesień jeszcze nie nastała, a pogoda już się popsuła. Od kilku dni chodziła za mną rozgrzewająca zupa  na bazie śmietany, a że cukinii nadal w domu jest sporo to wybór był prosty. Powstała oto i ona: konkretna, pyszna i kremowa.

ZUPA CUKINIOWA

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 5
Czas przygotowania: 25

Składniki

  • 700 g cukinii
  • 200 g marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 30 g (3 łyżki) masła
  • 200 g (1 duża sztuka) cebuli
  • 24 g (3 łyżeczki) czosnku suszonego
  • 350 g (2 szklanki) kukurydzy
  • 150 g (1 szklanka) śmietany12%
  • 3 g (1 szt) papryczki chilli
  • 3 g ( 1/3 łyżki) tymianeku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy

Sposób przygotowania

1

Rozgrzewam masło na małym ogniu. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, pozostawiam na 3-4 minuty aż cebula się zeszkli, a marchewka zmięknie.

2

Zalewam mieszankę bulionem warzywnym, dodaję ziemniaki, mała papryczkę chilli i przyprawy: liść laurowy, tymianek i czosnek.

3

Po około 8 minutach wrzucam najważniejszy składnik zupy- cukinię (pokrojoną również w kostkę) oraz kukurydzę.

4

Całość zostawiam na 5 minut.

5

Odlewam pół kubka bulionu, mieszam go ze śmietaną, po czym wlewam do garnka i pozostawiam do zagotowania śmietany (ok 5 minut).

Makroskładniki

  • 333,32 Kalorie
  • 38,40g Węglowodany
  • 15,95g Tłuszcz
  • 7,52g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (5 miseczek) : 1667,10 kcal B: 37,76 g T: 79,79 g W: 192,03 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj