FASOLOWA SŁODKA ROZKOSZ

Kilka dni temu wpadli do mnie w odwiedziny wegańscy przyjaciele. Kawa bez ciastka nie smakuje tak samo, więc musiałam coś stworzyć. Padło na ciasto fasolowe z masą Rafaello i karmelową polewą. Wyszły cztery duże ciastka, które ostatecznie przekroiłam na połowę, bo okazały się niesamowicie sycące. Kokosowy smak połączony z karmelem okazał się być hitem!

FASOLOWA SŁODKA ROZKOSZ

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 50 min

Składniki

  • spód:
  • 240 g białej fasoli konserwowej
  • 40 g cytryny ze skórką
  • 30 g ( 2 łyżki) ksylitolu
  • 2 g (1 łyżeczka) proszku do pieczenia (BG)
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 16 g (2 łyżki w formie stałej) oleju kokosowego
  • 3-4 krople ekstraktu waniliowego
  • 60 ml (4 łyżki) mleka roślinnego (ryżowe)
  • masa biała:
  • 100 g białej fasoli konserwowej
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 15 g ( 1 łyżka) ksylitolu
  • 15 g migdałów
  • 60 ml (4 łyżki) mleka roślinnego (ryżowe)
  • polewa:
  • 40 g daktyli suszonyvh
  • 60 g fig suszonych
  • 80 g masła migdałowego Primavika
  • 16 g (2 łyżeczki) oleju kokosowego
  • dekoracja:
  • 1 świeża figa

Sposób przygotowania

1

Białą konserwową fasolę płuczę i przekładam do blendera. Dodaję mleko roślinne (u mnie ryżowe), wiórki kokosowe, proszek do pieczenia. Dosładzam ksylitolem. Dodaję olej kokosowy, cytrynę i kilka kropel ekstraktu z wanilii. Ciasto przekładam do form cukierniczych i wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez 30 minut.

2

Fasolę na masę przekładamy do blendera, dodaję mleko i ksylitol. Następnie zblendowaną fasolę mieszam z wiórkami kokosowymi i kawałami migdałów. Wstawiam masę do lodówki na 10 minut. Przekładam ją na ostudzone ciasto.

3

Daktyle i figi zalewam gorącą wodą i odstawiam na pół godziny. Owoce przekładam do blendera, dodaję olej kokosowy i masło migdałowe Primavika. Najsłodszą warstwą smaruję ciastka.

4

Górę dekoruję świeżymi figami i kulką z białej masy kokosowej.

Makroskładniki

  • 553,05 Kalorie
  • 26,52g Węglowodany
  • 17,21g Tłuszcz
  • 6,97g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1/2 ciastka : 276,52 kcal B: 6,97 g T: 17,21 g W: 26,52 g // 1 ciastko : 553,05 kcal B: 13,95 g T: 34,42 g W: 53,05 g // całość (4 szt.) : 2212,20 kcal B: 55,80 g T: 137,70 g W: 212,20 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj