WEGE KOSTKA AMARANTUSOWA

Robiłam porządek w kuchennych szafkach, jak się okazało znalazłam tam wiele skarbów, o których zapomniałam. Znalazłam resztkę komosy, trochę mąki amarantusowej na dnie pojemnika, w którym ją przechowuję. Te dwa składniki stały się inspiracją do stworzenia kwadracików. Nie miałam pojęcia czy będą smaczne, ale przecież jak może źle smakować komosa, gdy połączy się ją z warzywami? – No, nie może.. A gdy mój mężczyzna dopytuje się, czy zapisałam składniki tego eksperymentu kulinarnego i czy będę umiała go jeszcze raz powtórzyć to jest to najlepsza rekomendacja.

WEGE KOSTKA AMARANTUSOWA

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 16
Czas przygotowania: 50 min

Składniki

  • 60 g młodego szpinaku
  • 100 g (2/3 szklanki) komosy ryżowowej
  • 30 g cebuli czerwonej
  • 45 g cebuli białej
  • 8 g (2 łyżeczki) lnu mielonego odtłuszczonego
  • 50 g (5 łyżek) mąki amarantusowej
  • 12 g (3 łyżeczki) ziół greckich (bazylia,rozmaryn, tymianek, oregano)
  • 4 g (1 łyżeczka) słodkiej papryki
  • po pół łyżeczki soli i pieprz
  • 30 ml (2 łyżki) oleju rzepakowego
  • 320 ml (do gotowania komosy) + 75 ml (do rozpuszczenia lnu) wody

Sposób przygotowania

1

Szpinak i cebulę siekam. Komosę płuczę pod zimną bieżącą wodą i gotuję w 320 ml wody (ok, 1,5 szklanki) przez 20 minut.

2

Len zalewam ciepłą wodą i dokładnie mieszam aby nie było grudek.

3

Ugotowaną lekko przestudzoną komosę mieszam z lnem, warzywami i przyprawami.

4

Robię małe kuleczki (mi wyszło 16), do których przykładam od góry nóż i zgniatam je, następnie formuję pozostałe krawędzie, tak aby powstał kwadrat.

5

Kotleciki przekładam na papier do pieczenia, tak aby nie dotykały się i piekę przez 25 minut w 180 stopniach.

Makroskładniki

  • 24,60 Kalorie
  • 3,78g Węglowodany
  • 0,44g Tłuszcz
  • 1,12g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (16 sztuk) : 395,10 kcal B: 18,00 g T: 7,10 g W: 60,50 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj