Robiłam porządek w kuchennych szafkach, jak się okazało znalazłam tam wiele skarbów, o których zapomniałam. Znalazłam resztkę komosy, trochę mąki amarantusowej na dnie pojemnika, w którym ją przechowuję. Te dwa składniki stały się inspiracją do stworzenia kwadracików. Nie miałam pojęcia czy będą smaczne, ale przecież jak może źle smakować komosa, gdy połączy się ją z warzywami? – No, nie może.. A gdy mój mężczyzna dopytuje się, czy zapisałam składniki tego eksperymentu kulinarnego i czy będę umiała go jeszcze raz powtórzyć to jest to najlepsza rekomendacja.

Szpinak i cebulę siekam. Komosę płuczę pod zimną bieżącą wodą i gotuję w 320 ml wody (ok, 1,5 szklanki) przez 20 minut. Len zalewam ciepłą wodą i dokładnie mieszam aby nie było grudek. Ugotowaną lekko przestudzoną komosę mieszam z lnem, warzywami i przyprawami. Robię małe kuleczki (mi wyszło 16), do których przykładam od góry nóż i zgniatam je, następnie formuję pozostałe krawędzie, tak aby powstał kwadrat. Kotleciki przekładam na papier do pieczenia, tak aby nie dotykały się i piekę przez 25 minut w 180 stopniach. całość (16 sztuk) : 395,10 kcal B: 18,00 g T: 7,10 g W: 60,50 g
WEGE KOSTKA AMARANTUSOWA
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy