ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z AMARANTUSEM I PARMEZANEM

Mój mały psiak “pomaga”mi w każdej czynności w kuchni, wszystko ją interesuje- nawet jak myje garnki. A więc moi drodzy… w najnowszym odcinku
Gotuj z Zoey robimy łososia, zapiekanego z amarantusem i parmezanem. Pyszne, zdrowe i odżywcze danie, które jest niezwykle aromatyczne i dość
szybkie w przygotowaniu. Zawiera dużo białka i dobrych tłuszczy 

ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z AMARANTUSEM I PARMEZANEM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 40

Składniki

  • 500 g łosia atlantyckiego
  • 160 g (pół szklanki startego) parmezamu
  • 30 g (2 łyżki) masła
  • 100 g (pół szklanki niegotowanego) nasion amarantusa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • kilka listków rozmarynu
  • 8 g (kilkanaście nasionek) pieprzu czerwonego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1

Nasiona amarantusa gotuję w jednej szklance gorącej wody. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuje około 15 minut.

2

Przekładam nasiona do miski, dodaję jajko i rozgnieciony czosnek, starty parmezan, rozmaryn, sól i zmiażdżony w moździerzu pieprz.

3

Na małym rondelku rozpuszczam 2 łyżki masła, które dodaję do mieszanki, a następnie całość mieszam i przekładam na górę łososia.

4

Wstawiam do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.

Makroskładniki

  • 528,6 Kalorie
  • 14,32g Węglowodany
  • 29,95g Tłuszcz
  • 56,97g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (4 porcje) : 2114,40 kcal B: 187,90 g T: 119,80 g W: 57,30 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj