SERNIK NA PARZE BEZ CUKRU I GLUTENU

Pamiętacie taką czytankę ze szkoły z klas 1-3?  “Ser, ser,ser. Taki ser to deser” Było coś o lisku i serku, dokładnie nie pamiętam. Takiej mądrej prawdy uczyli nas już od najmłodszych lat. Dobrze przyrządzony ser to deser. Ostatnio piekłam więcej serników, bo według mojego mężczyzny to najlepsze ciasto. Ten sernik robiłam 3 razu, za każdym razem coś zmieniałam i udoskonalałam przepis. Ostatecznie wyszedł genialnie! Prosty sernik na parze bez cukru.

SERNIK NA PARZE BEZ CUKRU I GLUTENU

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl
Czas przygotowania: 1h 10 min

Składniki

  • 750 g sera twarogowego
  • 4 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 100 g suszonych moreli
  • 3 szt chipsów bananowych ( do dekoracji)
  • 40 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

1

Białka ubijam na sztywno i przekładam je do miseczki.

2

Ser miksuję na wysokich obrotach, dodając powoli żółtka i erytrytol, a następnie mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą.

3

Na sam koniec dodaję ubite białko i pokrojone w kostkę morele (zostawiam kilka do dekoracji).

4

Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkową półkę. Na dolną półkę wstawiam brytfankę z wodą. Sernik piekę przez godzinę, a po upieczeniu uchylam drzwiczki i zostawiam go tam.

5

Na górę wylewam rozpuszczoną gorzką czekoladę w kąpieli wodnej z odrobiną wody (ok 1 łyżeczki) i dekoruję ciasto kawałkami moreli i chipsami bananowymi.

6

Wstawiam ciasto na kilka godzin do lodówki.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj