SZPARAGI ZAPIEKANE Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI

Delikatne, smaczne i niesamowicie zielone. Często niedoceniane, choć w ostatnich latach zyskujące coraz większą popularność. Najczęściej podawane gotowane, jako dodatek. Tym razem w wersji z piekarnika, czyli smacznie, szybko i w jedynym naczyniu.

SZPARAGI ZAPIEKANE Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 3
Czas przygotowania: 50 min

Składniki

  • 250 g szparagów zielone
  • 500 g młodych ziemniaki
  • 2 łyżki oliwyz oliwek
  • 2 łyżki occtu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania

1

Szparagi myję, ucinam zdrwniałe końcówki i delikatnie obieraczką do warzyw obieram skórki.

2

Ziemniaki dokładnie myję i kroję na małe kawałki, nie obierając skórki.

3

Wkładam ziemniaczki do naczynia żaroodpornego i polewam mieszanką oliwy i occtu.

4

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

5

Po tym czasie dorzucam szparagi i pokrojony w cienkie plasterki i dorzucam do naczynia.

6

Całość pozostawiam w piekarniku jeszcze na 20 min.

Makroskładniki

  • 176 Kalorie
  • 27,50g Węglowodany
  • 6,76g Tłuszcz
  • 4,56g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

*dania bez sadzonego jajka całość (3 porcje) : 516,80 kcal B: 13,70 g T: 20,30 g W: 82,50 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj