ZDROWY BEZGLUTENOWY JABŁECZNIK

Jak najlepiej rozpocząć sobotę?
– Od spontanicznie upieczonego ciasta. Bez przepisu, bez większego planu dając się ponieść chwili… I gdy pojawia się uśmiech na twarzy Twojego mężczyny, to wiesz, że ciasto się udało.

Na szczęście zważyłam składki i spisałam je. Spróbujcie sami 

ZDROWY BEZGLUTENOWY JABŁECZNIK

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 45 min

Składniki

  • 50 g płatków jaglanych
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki z orzechów arachidowych
  • 110 g jogurtu greckiego
  • 5 g (1 łyżeczka) proszku do pieczenia
  • 28 g (2 łyżeczki) miodu
  • 2 jajka
  • 280 g jabłek

Sposób przygotowania

1

Płatki, mąkę i proszek do pieczenia wsypuję do miski, wbijam jajko, dodaje jogurt i dokładnie mieszam aby powstała zbita masa. Ja posłodziłam łyżeczką miodu ciasto, ale myślę, że nie jest to konieczne. Przekładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formuję spód ciasta z wyższymi rogami. Wstawiam całość do pieca nagrzanego do 200 stopni na 2o minut.

2

W tym czasie kroję jabłko na małe kawałeczki. Mniej więcej 2/3 całości blenduję z łyżeczką miodu. Dodaję niezblendowane jabłka i przekładam całość na upieczony spód ciasta.

3

Całość wstawiam do piekarnika jeszcze na około 15 minut.

Makroskładniki

  • 347,12 Kalorie
  • 35,92g Węglowodany
  • 25,27g Tłuszcz
  • 15,25g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (4 porcje) : 1388,50 kcal B: 61,00 g T: 61,10 g W: 143,70 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj