GRANOLA ŚNIADANIOWA

Płatki i granole są jedne z chętniej kupowanych produktów śniadaniowych przez konsumentów. Osoby postanawiające zgubić kilka kilogramów sięgają po produkty z napisem “Fit”, które są sygnowane symbolem wymodelowanej sylwetki. Niestety takie produkty zawierają w sobie dużo cukru, można tam też znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy, którego należy się wystrzegać jak ognia ( powoduje on spadek hormonu, jakim jest leptyna, która odpowiada za informowanie mózgu o poziomie naszej sytości). Bardzo ciężko jest znaleźć dobre musli, ale na szczęście można je szybko przyrządzić samemu!

Płatki, pestki i suszone owoce tworzą niezwykłą kompozycje smaków. W połączeniu z mlekiem stanowią pełnowartościowy posiłek, który dodaje energii na cały dzień. Takie musli w moim domu niestety nie potrafi uchować się w domu dłużej niż kilka dni. Chętnie jest zjadane przez wszystkich. Świetne jest również jako prezent dla bliskich nam osób, wystarczy tylko przełożyć je do ładnego słoiczka i przewiązać wstążeczką.

GRANOLA ŚNIADANIOWA

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 10
Czas przygotowania: 50 min

Składniki

  • 250 g płatków owsianych górskich bezglutenowych
  • 40 g rodzynek
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 40 g pestek dyni
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 30g słonecznika
  • 200 ml mleka ryżowego (lub innego)
  • 60 ml syropu daktylowego lub miódu (wersja nie wegańska)

Sposób przygotowania

1

Do płatków owianych dodajemy rodzynki, żurawinę wiórki kokosowe, pestki dyni i słonecznika (lub inne Wasze ulubione suszone owoce czy pestki).

2

Dolewamy do mieszanki ciepłe mleko zmieszane z syropem daktylowym lub miodem i wszystko razem mieszamy, aż mleko się prawie całkowicie wchłonie.

3

Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia rozprowadzamy cienką warstwę mieszanki.

4

Wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na około 35-40 min.

5

Kilka razy w ciągu pieczenia musli należy je delikatnie przemieszać, aby musli równo się zapiekło.

6

Na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg.

Makroskładniki

  • 181 Kalorie
  • 26,14g Węglowodany
  • 7,17g Tłuszcz
  • 4,92g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1 porcja (1/10 całości): 181 kcal B: 4,92g T:7,15g W:26,14,g, całość : 1810kcal B: 49,26g T:71,53g W:261,44g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj