KLOPSIKI Z INDYKA Z SEREM BAŁKAŃSKIM

Zapachniało w kuchni, gdy tylko zaczęłam mieszać przyprawy. Z czasem było jeszcze aromatyczniej. Gdy klopsiki leżały na delikatnie skropionej oliwą patelni prezentowały się cudnie, jednak na talerzu odgrywały pierwszoplanową rolę całego dania. Delikatne, z niespodzianką w środku, która nadaje słonego smaku 😉

KLOPSIKI Z INDYKA Z SEREM BAŁKAŃSKIM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (6 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Składniki

  • 400 g mięsa z indyka
  • 60 g cebuli szalotki
  • 15 g szczypiorku
  • 15 g koperku
  • 8 g suszonych pomidorów
  • 4 g kurkumy
  • 4 g curry
  • 4 g chilli
  • 4 g czerwonego pieprzu
  • 4 g suszonego czosnku
  • 60 g ser bałkańskiego (kupiłam w Lidlu)
  • 40 g panieru z ciecierzycy (użyłam firmy Mamut)
  • 45 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

1

Siekam drobno szalotkę, szczypiorek i koperek.

2

Dodaję je do zmielonego mięsa z indyka.

3

Wrzucam przyprawy i dokładnie wszystko mieszam.

4

Kroję ser bałkański na małe kostki.

5

Mięso formuję w kulkę i wkładam do środka kawałek sera i zalepiam go.

6

Klopsik obtaczam w panierce z ciecierzycy.

7

Smażę na rozgrzanej oliwie, aż do zarumienienia, co jakiś czas je obracając.

Makroskładniki

  • 107,19 Kalorie
  • 6,64g Węglowodany
  • 3,44g Tłuszcz
  • 8,35g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1 klopsik : 107,19 kcal B: 8,35 g T: 3,44 g W: 6,64 g całość (12 klopsików) : 1286,30 kcal B: 100,20 g T: 41,30 g W: 79,70 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj