WEGAŃSKA KIEŁBASA Z SOCZEWICY

Ostatnimi czasy wkręcam się coraz bardziej w kuchnię wegańską i odkrywam zupełnie nowe dla mnie smaki, które zachwycają moje kubki smakowe. Kuchnia wegańska zmusza człowieka do wysilenia się, do kombinowania, do poszukiwania, wzmaga kreatywność. Lubię te uczucie kiedy coś robię po raz pierwszy, ogarnia mnie wtedy niepewność czy przyrządzone przeze mnie danie będzie dobre. Jak się okazało i tym razem mój wytwór kulinarny okazał się być przepyszny! Z podanych niżej składników powstało 5 długich kiełbas, które można spokojnie trzymać około dwóch tygodni w lodówce (lub po prostu część zamrozić). Kiełbasa jest dobra na zimno do chleba, idealnie smakuje z musztardą ale też pokrojona na kawałki świetnie sprawdza się jako masa do burgera, tortilli czy innych dań na ciepło.

WEGAŃSKA KIEŁBASA Z SOCZEWICY

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 5
Czas przygotowania: 1h 10 min + 12h (moczenie soczewicy)

Składniki

  • ugotowana soczewica czerwona 400 g
  • surowa soczewica czerwona 300 g
  • burak 180 g
  • len mielony odtłuszczony 40 g
  • tofu 90 g
  • cebula 200 g
  • czosnek 30 g
  • papryka czerwona sproszkowana 40 g (5 łyżek)
  • rozmaryn 20 g (3 łyżki)
  • majeranek 20 g (3 łyżki)
  • pieprz 20 g (3 łyżki)
  • olej rzepakowy 60 ml (4 łyżki)
  • sos sojowy 75 ml (5 łyżek)

Sposób przygotowania

1

Soczewicę (400 g) zalewamy wodą i zostawiam na noc aby się dobrze wymoczyła. Następnego dnia płuczę ją i gotuję około godziny.

2

W między czasie pozostałą suchą soczewicę mielę na pył (ja do tego celu użyłam rozdrabniacza, ale można to też zrobić w młynku do mielenia kawy).

3

Cebulę przesmażam na patelni na łyżce oleju.

4

Ugotowaną, odsączoną soczewicę przekładam do miski, dodaję pokrojonego buraka, sos sojowy, len, olej, cebulę i przyprawy. Za pomocą blendera ręcznego miksuję składniki. Dolewam odrobinę wody (ok. 50 ml), aby łatwiej było połączyć ze sobą wszystkie składniki.

5

Masę zagęszczam zmieloną wcześniej suchą soczewicą i dokładnie mieszam.

6

Dorzucam pokrojone w kostkę tofu.

7

Formuję długie walce na kształt kiełbasy i zawijam je podwójnie w folię aluminiową na kształt cukierka. (mi z podanych składników wyszło 5 kiełbas)

8

Układam je na blaszce, a następnie na dno blaszki nalewam wody.

9

Piekę w piecu w około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Makroskładniki

  • 720,20 Kalorie
  • 91,42g Węglowodany
  • 17,34g Tłuszcz
  • 41,84g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1 plasterek (ok. 1,5 cm szerokości, jak na zdjęciu) : 40,51 kcal B: 2,31 g W: 5,07 g T: 0,96 g 1 kiełbasa (ok 18 kawałków jak na zdjęciu) : 729,20 kcal B: 41,84 g W: 91,42 g T: 17,34 g 5 kiełbas (całość powstała z podanych składników) : 3646,80 kcal B: 209,23 g W: 457,11 g T: 86,72 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj