ZAPIEKANA KANAPKA Z JAJKIEM

Jeśli kliknęliście w miniaturkę, bo skusił Was piękny wygląd babeczki jajecznej to nie musicie żałować. Jest równie pyszna i szybka w przygotowaniu. Dobrze smakuje na ciepło, ale na zimno też jest niczego sobie, także można spokojnie zabrać ją ze sobą do pracy lub dać dziecku do szkoły. Gwarantuje, że wszyscy będą Wam zazdrościć takiego śniadania!

Jest pycha!

ZAPIEKANA KANAPKA Z JAJKIEM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 8
Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 8 jajek
  • 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 20 g masła
  • 12 g boczku
  • 100 g sera żółtego

Sposób przygotowania

1

Kromkę chleba lekko rozwałkowujemy wałkiem do ciasta i kroimy na pół w trójkąt.

2

Wsadzamy do foremek muffinkowych tak aby szersze boki trójkąta znalazły się na dole. Z drugą częścią kromki robimy tak samo lekko przygniatając ręką, aby powstało dno.

3

Roztapiam masło na wolnym ogniu i smaruje nim ułożony już chleb.

4

Wsadzam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 8 min.

5

Ser trzemy na tarce i wkładamy go do chlebowej foremki.

6

Wbijamy jajko i posypujemy pokrojonym na cienkie małe plasterki boczkiem.

7

Całość wkładamy do już rozgrzanego piekarnika na ok 12 min.

Makroskładniki

  • 204,32 Kalorie
  • 11,7g Węglowodany
  • 11,6g Tłuszcz
  • 12,73g Błonnik

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (8 kanapek) 1634,6 kcal B: 101,9 W:94,3 T:93,4 Makroskładniki mogą się różnić w zależności od tego jakich składników się używa, szczególnie chleba i sera ( u mnie Edam )

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj