MISECZKA SAŁATKOWA

Dzień dobry!

Dziś pobudka trochę wcześniej jak na weekend. Nadrabiam zaległości prasowe. Po raz kolejny czytam o strajku, który jest obecnie zawieszony i denerwuje się, bo gdy go „odwiesza” połowa strajkujących nauczycieli nie zaangażuje się, tak jak to miało miejsce teraz. I tak byłam bardzo zdziwiona, że tak specyficzna grupa społeczna się zjednoczyła, wiecie każdy nauczyciel jest najmądrzejszy i wie najlepiej 😛. Uprzedzając pytania: tak, strajkowałam przez wszystkie dni, sumiennie spędzając w pracy wszystkie godziny wg planu łącznie z ponadwymiarowymi. Hejt poszedł na nauczycieli, społeczeństwo wkurzone, ludzie oglądający TVP zbulwersowani. Niestety wszystko pozostaje bez zmian… brak sensownych rozwiązań, edukacja dalej się sypie…

No dobra, ale przynajmniej jedzonko było dobre. Zrobiłam szybką sałatkę ze świeżej rukoli, przesmażonych pieczarek z cebulką, jajka i chipsu z boczku karmelizowanego w syropie klonowym! Pycha!

MISECZKA SAŁATKOWA

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Porcja: 1
Porcja: min Czas przygotowania: 5

Składniki

  • garść rukoli
  • 200 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 16 g (1 plasterek) boczku
  • 15 g masła
  • 5 ml (1 łyżeczka) syropu klonowego

Sposób przygotowania

1

Rukolę umyć, rozłożyć na ręczniku papierowym. Poczekać aż ocieknie z wody i włożyć do miseczki.

2

Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Smażyć na niewielkiej ilości masła.

3

Na pozostałym maśle usmażyć jajko sadzone.

4

Boczek położyć na patelni, na której smażyliśmy jajko. Gdy zacznie się wytapiać, przewrócić go na drugą stronę i smażyć (ok 1 min). Gdy jest prawie gotowy (będzie widać to po kolorze) polać go syropem klonowym i na chwilę pozostawić, dosłownie chwilkę, żeby się skarmelizował (łatwo przypalić).

5

Smacznego 😉

Makroskładniki

  • 311,2 Kalorie
  • 2,7g Węglowodany
  • 26,3g Tłuszcz
  • 15,5g Błonnik

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj