GRILLOWANE TOFU

Sezon grillowy czas rozpocząć! Nigdy do tej pory sama nie grillowałam tofu, choć już jadłam je nieraz na vege imprezach i zawsze bardzo mi smakowało. Tym razem przygotowałam je sama i muszę przyznać, że to będzie hit sezonu grillowego!

GRILLOWANE TOFU

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 5
Czas przygotowania: 10 min + 1h marynowanie

Składniki

  • 180g tofu
  • 30 ml oliwy ( w wersji na patelni grillowej)
  • marynata:
  • 30 ml (2 łyżki) sosu sojowego
  • 30 ml (2 łyżki) wody
  • 15 ml ( 1 łyżka) syropu klonowego
  • 6 g ( 1 łyżeczka) wędzonej papryki
  • 6 g (1 łyżeczka) czosnku z płatkach
  • sos:
  • 30 g mleka kokosowego
  • 44 g (1 łycha) maska orzechowego
  • 7ml (0,5 łyżki) soku z limonki
  • 15 ml (1 łyżka) sosu sojowego
  • kilka kropel tabasco
  • 30 ml (2 łyżki) wody

Sposób przygotowania

1

Sos sojowy łączę z wodą i syropem klonowym. Dodaję papryki i czosnku. Wszystko mieszam i dodaję pokrojone w słupi tofu (u mnie 4 duże). Marynuje przez minimum godzinę ( ja zostawiłam w lodówce na całą noc).

2

Smażę na odrobinie oliwy na patelni grillowej przez ok 10-12 min ( zależne od wielkości i grubości słupków) obracając co kilka minut.

3

Sos: Mleko kokosowe ( stałą część) mieszam masłem orzechowym, dodaję sos sojowy, wodę, sok z limonki i kilka kropel tabasco.

4

Smacznego

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Tofu dobrze smakuje z pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

[

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Irena
    2 maja 2019 at 10:50

    świetnie wyszly Pycha!

  • Reply
    Mariola
    3 maja 2019 at 14:25

    😉

  • Skomenmtuj