FALAFELE Z BURAKAMI I BATATEM

Zazwyczaj robie klasyczne, lecz ostatnio trochę zaszalałam i dodałam wyrazistego koloru falafelom, co wpłynęło też na ich niepowtarzalny smak. Wyszyły pyszne! Znalazły się także w moim lunch boxie następnego dnia, a gdy je podgrzewałam wzbudziły uwagę kilku osób, które dopytywały jak zrobiłam tę czerwoną kulkę. Dzielę się również z Wami, bo naprawdę wyszły wyjątkowe 😉

Falafele można jeść w różny sposób: z humusem i dodatkami, w tortilli, z kaszą/ryżem.

Na zdjęciu podane z paprykowym humusem, pieczonymi batatami i topinamburem, awokado i kaszą jaglaną.

FALAFELE Z BURAKAMI I BATATEM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Porcja: 18
Czas przygotowania: 45 min

Składniki

  • 170g buraków
  • 75 g batatów
  • 240g ciecierzycy ( u mnie tym razem konserwowa)
  • 45 g cebuli
  • 80 g mąki z grochu bądź innej
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 4 g (1 łyżeczka) papryki wędzonej
  • 4 g (1 łyżeczka) papryki słodkiej
  • 4 g (1 łyżeczka) kolendry
  • 4 g (1 łyżeczka) kuminu
  • 2 g (0,5 łyżeczki) soli

Sposób przygotowania

1

Surowe buraki i bataty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2

Ciecierzycę zblendować ( można dodać 1-2 łyżki wody aby lepiej się blendowało).

3

Ugotować kaszę jaglaną.

4

Starte buraki, bataty i kaszę zmieszać ze zblendowaną ciecierzycą.

5

Dodaję przyprawy.

6

Za pomocą gałkownicy do lodu formuję klopsiki. Mi wyszło 18 sztuk.

7

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 minut na 30-35 minut.

Makroskładniki

  • 35,71 Kalorie
  • 6,13g Węglowodany
  • 0,34g Tłuszcz
  • 1,55g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (18 szt) : 642,8 kcal. B:28.0 g W:110,4 g T:6,2 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj