SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I KOMOSĄ

Sezon na szparagi trwa krótko, więc trzeba korzystać z ich dobrodziejstwa witamin i bogactwa smaku ile się tylko da. Tym razem zostawiam Wam przepis na mega szybką i pyszną sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako osobny posiłek, nada się jako dodatek do grilla czy na imprezę.

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I KOMOSĄ

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1
Czas przygotowania: 10 min + 1h marynowanie

Składniki

  • 50 g komosy
  • 100 g szparagów
  • 10 g szczypiorku
  • 30 g cebuli
  • 40 g serka sałatkowego typu feta
  • 80 g (4 łyżki) kukurydzy
  • 45 g ( 3 łyżki) zielonego groszku

Sposób przygotowania

1

Komosę zalewam zimną wodą i gotuję w proporcji 2:1; woda:kasza) przez 15 minut od momentu wypłynięcia jej na górę (czyli mniej więcej 1/4 szklanki komosy na 1/2 szklanki wody).

2

Szparagi myję, odcinam zdrewniałą końcówkę (ok 3-4 cm). Gotuję we wrzącej osolonej wodzie na stojąco przez 5-7 minut. Jeżeli macie cieńsze szparagi wystarczy gotować 3-5 minut. Niestety nie posiadam specjalnego garnka więc związałam je sznureczkiem i oparłam o bok garnka.

3

Ugotowane, miękkie szparagi kroję na kawałki ok 1 cm, dodaję komosę, szczypiorek, drobno posiekaną cebulkę, kukurydzę, groszek i ser typu sałatkowy typu feta. Całość mieszam.

4

Smacznego

Makroskładniki

  • 410,6 Kalorie
  • 57,1g Węglowodany
  • 10,3g Tłuszcz
  • 19,7g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Bardzo duża porcja.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj