SZPINAKOWE MINI TORTILLE

Ostatnio panuje u mnie szpinakowe szaleństwo, a to dlatego, że dostaję go w sporej ilości od babci, która ma go na działce. Postanowiłam więc nadać koloru, a zarazem witamin mini tortillą. Bardzo prosto je zrobić, w zasadzie wystarczą 4 składniki i patelnia.

Ciasto przed pieczeniem jest bardziej zielone, niż po upieczeniu, ale to normalne 😉

Ja część swoich tortilli zaraz po upieczeniu na patelni zgięłam delikatnie na pół kładąc je na rączce od wałka do ciasta i zostawiłam na chwilę. Chciałam uzyskać efekt taco 😉 Muszelki wypełniłam przesmażoną dynią hokkaido z papryką i kukurydzą. Do smaku dodałam kurkumę, kolendrę, paprykę wędzoną i odrobinę soli i pieprzu.

SZPINAKOWE MINI TORTILLE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 14

Składniki

  • 80 g mrożonego szpinaku (po odciśnięciu wody)
  • 50 ml wody
  • 50 ml oliwy
  • 2 g (0,5) łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g (1,5 szklanki) mąki pszennej

Sposób przygotowania

1

Rozmrozić szpinak i odcisnąć nadmiar wody. Dodać oliwę. Zbendować.

2

Suche składniki ( mąka, proszek do pieczenia, sól) wymieszać ze sobą i dodać zblendowany szpinak.

3

Wyrobić ciasto (ok 5 minut) aby było miękkie i poddawało się.

4

Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na 30 minut aby odpoczęło.

5

Rozwałkować ciasto i uformować małe placuszki ( u mnie wyszło 14 szt).

6

Smażyć na suchej patelni przez niecałą minutę na każdej ze stron (długość zależy od wielkości i grubości placka).

7

*** Aby zrobić łódeczki taco zaraz po upieczeniu na patelni zgiąć delikatnie na pół placki kładąc je na rączce od wałka do ciasta lub kratce do pieczenia tak aby zwisały i zostawić na chwilę.

Makroskładniki

  • 106,88 Kalorie
  • 15,03g Węglowodany
  • 3,72g Tłuszcz
  • 2,94g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Łódeczki taco wypełniłam przesmażoną dynią hokkaido z papryką i kukurydzą przesmażoną na patelni z odrobiną oliwy. Do smaku dodałam kurkumę, kolendrę, paprykę wędzoną, sól i pieprz. całość (14 szt): 1496,4kcal (B: 41,2g W:210,5g T:52,1g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj