SZPINAKOWE VEGE FALAFELE

Zielone, okrągłe, dobrze nadające się do tortilli. Świetnie smakują ze świeżymi warzywami, które nadają lekkości i świeżości, a kotlecik chrupkości.

SZPINAKOWE VEGE FALAFELE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 25

Składniki

  • 350 g świeżego szpinaku
  • 100 g tofu naturalne
  • 150g amarantusa
  • 200 g ciecierzycy konserwowej
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g cebuli
  • 50 g panieru z ciecierzycy
  • 5g 1 łyżeczka czosnku
  • 5g 1 łyżeczka kolendry
  • 5g 1 łyżeczka kuminu
  • 5g 1 łyżeczka soli
  • 15 ml oliwy

Sposób przygotowania

1

Szpinak myję i smażę na 1 łyżce oliwy ok 3 minut.

2

Amarantus gotuję przez ok 15 minut w proporcjach 1:2 (amarantus : woda)

3

Blenduję ciecierzycę i szpinak.

4

Dodaję posiekaną cebulę, tofu pokrojone na małe kawałeczki i amarantus.

5

Dosypuję przyprawy i mąki i wszystko mieszam.

6

Formuję kuleczki, które spłaszczam i obtaczam w panierze z ciecierzycy.

7

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 25-30 min.

Makroskładniki

  • 76,4 Kalorie
  • 10,46g Węglowodany
  • 1,34g Tłuszcz
  • 3,94g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (25szt): 1910,6kcal B: 98,5g W: 261,7g T: 33,5g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj