PASTA Z GROSZKU I FASOLI

Szybka, prosta i wegańska. Lekko czosnkowa, zielona pasta doskonale nadaje się na kanapki, jako farsz do różnych pierogów, czy dodatek do kaszy podanej z warzywami.

Kanapki można przyozdobić różnymi innymi zielonymi akcentami np. bazylią, zerwaną z pola koniczyną, czy krwawnikiem. Małe ilości zieleniny nie wpływają na smak, a dają naszemu organizmowi wiele witamin.

PASTA Z GROSZKU I FASOLI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1

Składniki

  • 100 g zielonego groszku (mrożonego)
  • 100 g zielonej fasolki (mrożonej)
  • 20 g orzechów arachaidowych solonych
  • 15 ml oliwy
  • 15 ml soku z limonki
  • 8 g ziół prowansalskich (mieszanka rozmarynu, tymianku, cząbru, bazylii - po 1/4 łyżeczki)
  • 12 g 2 małe ząbki czosnku

Sposób przygotowania

1

Groszek i fasolkę blanszuje z 2 minuty we wrzącej wodzie. Przekładam na sitko i przelewam bieżącą wodą aby zatrzymać proces gotowania.

2

Dodaję sok z limonki, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła.

3

Wszystko blenduję.

Makroskładniki

  • 224,3 Kalorie
  • 22,1g Węglowodany
  • 7,9g Tłuszcz
  • 15,0g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Najlepiej sprawdzają się świeże warzywa lub mrożone. Mają intensywniejszy kolor i są zdrowsze niż ich odpowiedniki w wersji konserwowej cały słoiczek jak na zdjęciu 224,3 kcal B:15,0g W:22,1g T:7,9g


You Might Also Like

Brak komentarzy

  • Reply
    Anto
    15 maja 2019 at 15:03

    Czy orzeszki arachidowe można zastąpić innymi?

    • Reply
      Zaneta
      3 czerwca 2019 at 00:05

      Oczywiście 😉
      One mają stanowić takie chrupie przełamanie.
      Można szaleć i eksperymentować z innymi, tylko jeśli nie będą słone dodałabym jej ciut do pasty (wg mnie lepiej smakuje).

    Skomenmtuj