CHLEBEK CIEMNY BEZGLUTENOWY

Eksperyment zaliczam do udanych! Chlebek jest przepyszny! Kto śledzi moje instastory ( klik by zaobserwować ) widział na żywo jak się nim zachwycałam i jakie nadzieje w nim pokładałam. Nawet nie wiecie ile razy przykładałam nóż do gorącego chlebka i chciałam go pokroić, ostatecznie wytrzymałam i tastetest odbył się po pierwszej w nocy. Pora niekoniecznie trafiona, ale ja znam siebie i wiem, że nie umiałabym zasnąć. Na dole możecie zobaczyć jak mój pomocnik mi wiernie towarzyszył. Nie obyło się bez marudzenia i zapłaty za wykonaną pracę, najmniejsza kromeczka powędrowała do sierściucha. Chlebek jedyny w swoim rodzaju! Koniecznie musicie go spróbować.

Zachęcam też do dzielenia się zdjęciami, jeśli upieczecie chlebek z tego przepisu ( a warto!) i odznaczania go w mediach społecznościowych hasztagiem #sokzycia

CHLEBEK CIEMNY BEZGLUTENOWY

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1

Składniki

  • 150 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki owsianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 8 g drożdże suche
  • 18 g nasion chia
  • 12 g nasion lnu
  • 10 g (1 łyżka) erytrytolu
  • 8 g (1 łyżka) sól
  • 650 ml wody

Sposób przygotowania

1

Zmieszać ze sobą wszystkie mąki (gryczana, ryżowa, owsiana, ziemniaczana) i drożdże.

2

Nasiona chia i lnu zalać 200 ml ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić na chwile, aż przestygnie i zrobi się gęstsze.

3

Gdy mieszanka się wystudzi dolewam ją do mąk. Stopniowo dolewam wody i wyrabiam ciasto.

4

Odstawiam ciasto na pół godziny do ciepłego miejsca ( ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40 stopni).

5

Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na 55 minut, potem zostawiam jeszcze na 10 minut włączając termoobieg.

Makroskładniki

  • 2352,8 Kalorie
  • 465,9g Węglowodany
  • 21,8g Tłuszcz
  • 67,8g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

2352,8 kcal B:67,8g W:465,9 T:21,8

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj