BEZGLUTENOWE CIASTO Z RABARBAREM

Jako dziecko nie lubiłam zbytnio rabarbaru, chociaż inne dzieci posypywały go cukrem i jadły jako przekąskę w przerwie pomiędzy zabawami na ogródkach działkowych. Mnie rabarbar nigdy nie pociągał, może dlatego, że zawsze w sezonie wiosenno-letnim był w domu. Był także nieodłącznym elementem, który pojawiał się w różnych potrawach, gdy spędzałam całe miesiące na wakacjach u babci. Najbardziej chyba nie lubiłam kompotu z rabarbaru, a on najczęściej pojawiał się do obiadów. Przez całe lata go omijałam i nie próbowałam nawet z niego czegokolwiek robić. Byłam zdecydowanie na „nie”. Jednak ostatnio mama przywiozła go z babcinej działki i obdarowała nim. Postanowiłam choć spróbować się z nim przeprosić. No i powiem Wam… Wyszło zaskakująco pysznie! Ciasto jest lekkie, w smaku przypomina babkę z lekko kwaskowatym przełamaniem rabarbaru.

BEZGLUTENOWE CIASTO Z RABARBAREM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 7

Składniki

  • 160 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki migdałowej
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 160 g rabarbaru
  • 95 g erytrytolu
  • 40 g ( 70 ml po roztopieniu) oleju kokosowego nierafinowanego
  • 8 g ( 2 łyżeczki proszku do pieczenia)

Sposób przygotowania

1

Suche składniki mieszam ze sobą z wyjątkiem 3 łyżeczek eytrytolu.

2

Do mleka wlewam roztopiony olej kokosowy i mieszam.

3

Do suchych składników wlewam mieszankę mleczno-olejową i dokładnie mieszam.

4

Rabarbar obieram i podsmażam na patelni, na której rozpuszczaliśmy olej i posypuję pozostałą ilością erytrytolu. Podsmażam przez 2 minuty.

5

Ciasto wlewam do formy, na górze układam rabarbar i lekko go wciskam w ciasto

6

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Makroskładniki

  • 258,52 Kalorie
  • 37,37g Węglowodany
  • 14,31g Tłuszcz
  • 5,08g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1809,7 kcal B:35,6g W:261,6g T:100,2g

You Might Also Like

Brak komentarzy

  • Reply
    Anonim
    23 maja 2019 at 22:48

    Czy cukier wsypuje się cały do suchych składników czy na rabarbar

    • Reply
      Zaneta
      3 czerwca 2019 at 00:02

      Do suchych z wyjątkiem ok 3 łyżek (je wsypujemy na rabarbar 😉 )

    Skomenmtuj