RESTAURACJA ŻYDOWSKA MANDRAGORA, LUBLIN

Cebula, czosnek, cynamon, szafran, aromat gałki muszkatołowej, są charakterystyczne dla pysznej, a niezbyt znanej i docenianej kuchni żydowskiej, która niegdyś mocno przenikała do polskich domów. Podobno nawet z kuchni żydowskiej pochodzą gołąbki i placki ziemniaczane. Nam jednak najczęsciej kojarzy się z koszernością i trefną żywnością (zakazaną). Kuchnia ta oparta jest w dużym znaczeniu na symbolice, dlatego też niektóre dania podawano wyłącznie w czasie żydowskich świąt, albo szabat (dzień odpoczynku trwający od piątkowego do sobotniego zachodu słońca). Przyrządzanie jedzenia według ściśle określonych zasad miało chronić ludzi przed tym co złe i niehigieniczne.

Będąc w centrum Lublina odwiedziłam Restauracja Mandragora, która znajduje się w centrum miasta. Jest prowadzona przez kobietę mającą żydowskie korzenie, która serwuje dania, jakie zna z dzieciństwa. Jak zapewnia właścicielka dania w karcie nie są przypadkowe, a część z nich przygotowywana jest na bazie przedwojennych przepisów, niektórych mających ponad 100 lat.

Wchodząc do restauracji wkraczamy do żydowskiego świata, wypełnionego starymi zdjęciami, koronkami i starymi meblami. Atmosferę podkreśla lecąca w tle muzyka żydowska. Miejsce jest klimatyczne (chociaż małe pomieszczenia i przeładowanie dodatków lekko przytłacza). Kelnerki ubrane są w tradycyjne stroje (aż mi było ich żal, bo nie należą one do „najlżejszych”, a żar w dniu kiedy odwiedzałam restaurację lał się z nieba). Doradzały i opowiadały o daniach przybliżając klientom kuchnię żydowską, wszystko z uśmiechem na ustach.

Ale przejdźmy do najważniejszego czyli do jedzenia.

Z karty wybrałam:
🍴Żydowski kawior- tradycyjne danie szabasowe, czyli smażona wątróbka drobiowa z orzechami włoskimi, cebulką, ozdobiona jajkiem.

Niby proste danie, a niesamowicie pyszne. Wysmażona, delikatna, idealnie komponująca się z orzechami. Mniam!

🍴Sałatkę z łososiem: pieczony łosoś, ziemniaki, majonez szczypiorkowy, jajko sous-vide, rzodkiewka, szczypior.

Lekka, o zróżnicowanej fakturze, z pysznym pólpłynnym żółtkiem.

🍴Napój Izraelski: napój na bazie soku jabłkowego z laską cynamonu kawałkami jabłek, miętą

Niestety nie byłam za bardzo głodna i nie mogłam spróbować takiej ilości dań jakbym chciała. Jednak wszystko było pyszne, chociaż byłam troszkę sceptycznie nastawiona 😉 Zdecydowanie to miejsce polecam na kulinarną podróż, gdzie tradycja łączy się ze współczesnością.


You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj