SAŁATKA GRILLOWA

Hurra! Nareszcie wakacje! Aż dwa miesiące wolnego to sporo czasu na piknikowanie i relaks. Chcąc to uczcić, zrobiłam dziś na obiad konkretną grillowaną sałatkę, którą z radością zjadłam na balkonie. Podałam ją z wakacyjnym dipem marakujowym, który idealnie do niej pasował i nadawał lekko egzotycznego charakteru mimo, iż kiełbasa w sałatce jest typowo śląska. Ta sałatka to najlepszy dowód na to, że z pozru nie pasujące do siebie składniki razem tworząc idealną całość, a smaki wzajemnie się przenikają

SAŁATKA GRILLOWA

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1
Czas przygotowania: 15

Składniki

  • 120 g kiełbasa pieprzowa Berger
  • 70 g (2 garście) mieszanki sałat
  • 60 g ser halloumi
  • 60g kukurydza
  • 20 g cebuli czerwonej
  • 80 g ziemniaków
  • 10 ml oliwy
  • 3 g zioła prowansalskie
  • 5 g ksylitolu
  • sos:
  • 10 g musztardy
  • 30 g (1 szt) marakui
  • 15 ml oliwy

Sposób przygotowania

1

Kiełbasę i ziemniaki (posmarowane delikatnie oliwą) grilluję na patelni grillowej/ grillu.

2

Ser halloumi smaruję oliwą i posypuję ziołami, a następnie smażę na patelni grillowej/ grillu przez ok 3 minuty z każdej strony.

3

Kukurydzę gotuję we wrzącej wodzie z dodatkiem ksyliotu przez ok 10-15 minut (zależy od sztuki).

4

Umytą sałatę przekładam do miseczki. Wrzucam zgrilowane ziemniaczki i kiełbasę oraz ser halloumi.

5

Kukurydzę wyciągam z wody kroję na kawałeczki, a następnie układam w miseczce.

6

Siekam odrobinę czerwonej cebuli i dekoruję nią sałatkę.

7

Smacznego.

Makroskładniki

  • 595,8 Kalorie
  • 28,5g Węglowodany
  • 39,5g Tłuszcz
  • 30,6g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

dip: 144,0kcal B: 1,2g T: 3,3g W:14,1 g (W makroskładniki sałatki nie jest wliczony sos)

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj