BEZGLUTENOWE CUKINIOWE GOFRY

Rozpoczyna się sezon na cukinię! A cukinia jest warzywem, z którego da się zrobić absolutnie wszystko (no, prawie wszystko). Nie dość, że ma mało kalorii to jeszcze sporo witamin 😉 Tym razem postanowiłam, że będzie głównym bohaterem moich śniadaniowych gofrów.

Aby były chrupiące należy dobrze odcinąć wodę z cukinii lub trochę dłużej potrzymać je w gofrownicy 😉

Gofry najepiej smakują ze świeżo pokrojonymi pomidorkami
podanymi z cebulką.

BEZGLUTENOWE CUKINIOWE GOFRY

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1
Czas przygotowania: 10 min

Składniki

  • 40 g (3 łyżki) mąki owsianej
  • 50 g cukinii
  • 1 jajko
  • sólo i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • dodatkowo:
  • 5 ml oliwy do posmarowania gofrownicy

Sposób przygotowania

1

Bardzo dobrze myję cuknię. Nie obieram jej (skórka zapewnia mocniejszy efekt kolorystyczny). Za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw kroję długie płaskie plastry cukinii, a następnie tnę wzgłuż (tak aby powstały paski makaronu ;p). Przekładam cukinię na szmatkę i delikanie odciskam nadmiar wody.

2

Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, no i cukinię. Wszystko mieszam.

3

Gofrownicę nastawiam na największą moc i nagrzewam ją, smaruję oliwą i nakładam masę.

4

Piekę w gofrownicy ok 5 minut ( zależy od gofrownicy, od tego jak dobrze odciśniecie wodę z cukinii). Piekę do momentu aż gofry się zarumienią i będą sztywne.

Makroskładniki

  • 231 Kalorie
  • 24,3g Węglowodany
  • 8,7g Tłuszcz
  • 12,1g Białko

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj