KREM Z CUKINII

To chyba jedna z najprostszych zup, którą robi się błyskawicznie, a przecież oto latem chodzi, żeby nie stać godzinami przy garach. Jest pyszna, zielona i kremowa, a przede wszystkim zdrowa. Salsa pietruszkowa sprawia, że jest ona lekko orzeźwiająca i dopełnia jej smak.

KREM Z CUKINII

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 700 g cukinii
  • 80 g cebuli
  • 12 g (2 ząbki) czosnku
  • 30 g ( pół pęczna) koperku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 30 ml oliwy
  • salsa pieteuszkowa:
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 krople tabasco
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • skórka z połowy małej cytryny
  • 30 ml oliwy

Sposób przygotowania

1

W garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią posiekaną cebulę, czekam aż się zeszkli mieszając ( ok 1-2 min). Wrzucam pokrojoną w kostkę cuknię, posiekany koperek i czosnek do garnka, zalewam przygotowanym wcześniej bulionem. Gotuję ok 10 minut.

2

W czasie kiedy gotuję się zupa przygotowuję salsę pietruszkową. Pietruszkę siekam na drobne kawałeczki ( łącznie z łodygami). Przekładam do małej miseczki, dodaję oliwy, soku z cytryny i skórkę z cytryny, opcjonalnie dodaję 3 krople tabasco). Odstawiam.

3

Gdy zupa się ugotuję blenduję ją.

4

Podaję z salsą pietruszkową.

5

Na zdjęciu zupa jest polana odrobiną oleju z dynii (ale może być to dowolny dobrej jakości olej jaki tylko macie w domu np z awokado, lnu itp)

Makroskładniki

  • 168,3 Kalorie
  • 13,97g Węglowodany
  • 10,1g Tłuszcz
  • 1,6g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość ( 4 porcje): 673,2 kcal B:6,4g T:40,4g W:55,9g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj