HAMBURGER Z DYNI (VEGE)

Nie ma jeszcze sezonu na dynię, ale to ona stała się głównym bohaterem mojego wczorajszego obiadu w formie zdrowego burgera. Jako, że wybór dyń w tym okresie jest mocno ograniczony postawiłam na dynię piżmową. Okazała się świetnym strzałem w dziesiątkę, pokazującym, że nie wszystkie fast foody muszą być niezdrowe!

WEGE HAMBURGER Z DYNI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1
Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 40 g dyni piżmowej 

  • 10 g czerwonej cebuli

  • 20 g marchewki

  • 20 g mąki owisanej
  • 1/4 łyżeczki kolendry

  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 
1/4 łyżeczki kminku
  • 
1/4 łyżeczki papryki

  • odrobina soli i pieprzu 

  • 15 ml oliwy 


Sposób przygotowania

1

Dynię i marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach.

2

Cebulę siekam na drobną kosteczkę. 


3

Dodaję przyprawy i całość mieszam. Formuję kotleciki. 


4

Smażę ok 4 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni.

5

Podaję w bułce z ulubionymi dodatkami. U mnie to mix sałat, pomidor, kiełki, wegański ser i sos musztardowy.

6

Smacznego

Makroskładniki

  • 237,6 Kalorie
  • 19g Węglowodany
  • 16,2g Tłuszcz
  • 3,4g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Kaloryka obliczona na 1 kotlet dyniowy. Nie obliczałam całości, ponieważ każdy z Was będzie miał inną bułkę i różne dodatki.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj