KOLOROWY POWIEW LATA – SAŁATKA Z OWOCAMI

Hurra! Ostatni dzwonek! On zawsze zwiastował dobre wieści i przepełniał mnie radością. Słońce, zabawa, przepyszne owoce, no i dużo wolnego czasu, który można poświęcić na szaleństwa. Wakacje od zawsze kojarzyły mi się z wolnością, chodzeniem po lesie i spędzaniu czasu u babci, która mieszkała na skraju małego miasteczka. Dla dziecka wychowywanego w miastowym gwarze była to zdecydowana odmiana. Zdawać by się mogło, że nieco nudna ale w żadnym wypadku! Od zawsze miałam bujną wyobraźnię i milion pomysłów na minutę, co można fajnego zrobić. Jednak najmilej wspominam pewnie wakacje, kiedy pierwszy raz otrzymałam od babci prawdziwą czapkę kucharską i mimo, że były to cała lata przed programami w stylu Master Chef, ja poczułam się prawdziwym kucharzem i dorosłą kobietą. Moja babcia z widocznym pobłażliwym uśmiechem obserwowała nowy show, który znikąd pojawił się w jej kuchni. Uczyłam ją z pełną powagą, jak przyrządzić kisiel, jakie proporcje cukru są odpowiednie w kogiel mogiel, czy też jak należy rozsmarować masło na kanapkach. Jednak wciąż pragnęłam- zupełnie jak dziś, rozszerzać swoje kulinarne horyzonty. W końcu wszyscy wielcy kucharze lubią eksperymentować. Małą mnie można było więc nazwać szalonym naukowcem, a kiedy kuchenne inspiracje w domu zaczęły mnie nużyć, swoje laboratorium odnalazłam w babcinym ogródku. Zupa warzywna z dodatkiem owoców okazała się niewypałem ale widok dziadka znajdującego nektarynki w talerzu do dziś stanowi jedno z najzabawniejszych wspomnień mojego życia. Sięgając pamięcią do tamtych lat postanowiłam i w tym roku wykorzystać owocowe składniki w swojej sałatce.

Zdrowa, pyszna i słodka- polecam 😉

KOLOROWY POWIEW LATA

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1
Czas przygotowania: 40

Składniki

  • Składniki:

  • - 60g kaszy pęczak lub soczewicy czerwonej/czarnej (w wersji bezglutenowej)
  • - 115 g ( 1 sztuka ) nektarynki

  • - 50 g ( 1 garść ) jeżyn

  • - 20 g zielonej cebulki

  • - 15 ml ( 1 łyżka ) miodu

  • - 20 g sera typu bałkańskiego
  • - 60 g ( 6 sztuk ) pomidorków cherry
  • dip:

  • - 15 ml soku z cytryny
  • - 15 ml miodu
  • - 2 g ( pół łyżeczki ) majeranku

Sposób przygotowania

1

Kaszę gotuję w 1 l wrzącej wody i gotuję 15 minut.

2

W tym czasie siekam drobno zieloną cebulkę, kroję pomidorki i ser.

3

Na patelnię z nieprzywierającym dnem kładę pokrojoną w „łódeczki” nektarynkę i polewam ją 1 łyżką miodu. Nektarynki podsmażam chwilę ( ok 3-5 minut ) na niewielkim ogniu cały czas pilnując, żeby ładnie się skarmelizowały, a nie przypaliły.

4

Odsączam ugotowaną kaszę z wody i przekładam zawartość do miseczki.

5

Dodaję pozostałe składniki ( cebulkę, ser, pomidorki, jeżyny i nektarynki ). Całość mieszam.

6

Do małej miseczki wlewam sok z cytryny, mieszam go z miodem i majerankiem. Polewam sałatkę.

Makroskładniki

  • 307,8 Kalorie
  • 51,9g Węglowodany
  • 5,2g Tłuszcz
  • 11,1g Białko

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj