VEGE TARTY Z KREMEM CYTRYNOWYM (VEGE LEMON CURD)

Ostatnio czytałam książkę, taką z tych „lekkich”, które czyta się w wakacje na plaży i przy których łatwo się zasypia. Jednak moją uwagę przykuł opis aksamitnego i lekkiego kremu, który bohaterka jadła na śniadanie. Dobór słów zdawał się oddawać wszystkie smaki, że aż sama zapragnęłam taki zrobić, zjeść go do porannych naleśników podanych z małą czarną.

Oczywiście opisywany był klasyczny lemon curd, który u nas nie jest dość popularny. Po powrocie do domu z wakacji postanowiłam, że zrobie sobie królewskie śniadanie. Jednak poszłam o krok dalej i zrobiłam wegańską wersję tego specjału. W moim kremie nie było ani masła ani żółtek a smakował wybitnie.

Aż nie mogłam uwierzyć, że zrobiłam takie pyszne cudo, które smakiem nie odbiega od klasycznego angielskiego kremu. Głównym składnikiem oczywiście są cytryny (najlepiej gdyby były niewoskowane i dobrze wyszorowane) i mleko kokosowe.

Część kremu, jeszcze ciepłego zjadłam tuż po przyrządzeniu prosto z garnka. Konsystencja budyniowo-cytrynowego cuda dopieściła moje kubki smakowe. Szybko jednak opamiętałam się, przekonując w myślach siebie, że przecież nie mogę wszystkiego zjeść, bo musi być wystarczająco dużo kremu pod zdjęcia i następnego dnia do upragnionych od dawna naleśników.

Jako, że następnego dnia miałam mieć gości (wegańskich) postanowiłam ich także poczęstować kremem. Jednak niewypada postawić słoiczka na stół, kilku łyżeczek i powiedzieć „bierzcie i jedzcie z tego wszyscy”. Dlatego też postanowiłam na szybko zrobić takie mini tarty i wypełnić je kremem.

Tak jak przewidywałam, tarty z kremem stały się hitem, a goście wyszli z kartkami, na których zapisany był przepis (nie chcieli czekać na publikację tego przepisu na blogu).

Jeśli jesteś weganinem lub nie jesz nabiału i jajek ze względu na alergie pokarmowe ten przepis jest dla Ciebie. Dodatkowo, żeby bezglutenowcy nie byli smutni, że omijają ich najlepsze smaki mówię -Tak, to przepis również dla Was. Możecie jeść do woli! Smacznego!

VEGE TARTY Z KREMEM CYTRYNOWYM (VEGE LEMON CURD)

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 8

Składniki

  • krem cytrynowy:
  • 25 g skórki z cytryny ( u mnie ze średniej 1 sztuki)
  • 100 ml soku z cytryny (z 1 i pół cytryny)
  • 40 g (2 łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 80 g (4 łyżki) erytrytolu
  • 400 ml (1 puszka mleka kokosowego)
  • Tarty amarantusowe:
  • 130 g ( 9 szt) moreli niesiarkowanych
  • 50 g ekspandowanego amarantusa
  • 8 g ( 2 łyżeczki) gorzkiego kakao
  • 30 g musu kokosowego

Sposób przygotowania

1

Krem cytrynowy:

2

Sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny (wcześniej bardzo dobrze wyszorowaną), erytrytol i mleko kokosowe wkładam go garnka.

3

Gotuję na małym ogniu, dodaję mąkę i cały czas mieszam aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencje gęstego budyniu.

4

Studzę krem. Aby był jeszcze delikatniejszy można go przetrzeć przez sito.

5

tarty:

6

Morele wkładam do blendera, dodaję mus kokosowy i blenduję.

7

Dodaję kakao i amarantus. Wszystko dokładnie mieszam i wylepiam masą sylikonową foremkę od mufinek ( najlepiej to robić mając zwilżone dłonie).

8

Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut.

9

Gdy mini tarty przestygną nakładam do środka krem.

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Do babeczek zużyłam tylko 1/3 kremu cytrynowego (1 miseczkę taką jak na zdjęciu)

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj