SWOJSKI MAKARON Z PIECZARKAMI I SZPIANKIEM

Pewnego wieczoru przyszła mi, ni z tą nizowąd ochota na domowy swojski makaron. Z głębią smaku, idealnym kolorem i wyczuwalną fakturą. Te sklepowe suszone makarony to już nie to, wszystkie smakują tak samo- „płytko”. Szybka decyzja i już miałam mąkę rozsypaną na blacie kuchennym. Ok! pomyslałam sobie i zabrałam się za robienie makaronu. Prosta rzecz: jajka, mąka, woda….

Czasem jednak podczas gotowania dzieją się jednak magiczne rzeczy i nie jest to ani sprawka ani naszej wybujałej wyobraźni, czy efektów stworzonych w photoshopie. I tak było tym razem… Zawołałam Szymona z drugiego pokoju „Kochanie, chodź tutaj. Twoje ręce popozują mi do zdjęć co?”. Z oddali słyszę nieprzekonywujące „No, dobra”. Dodałam jeszcze „Chodź, chodź, zrobimy kilka fotek, a z tego co powstanie będzie pyszny makaron”. Po chwili jednak oboje doskonale się bawiliśmy, ja stojąc za aparatem, a Szymon podrzucając mąkę do góry.

I stało się! Z niewyraźnego mącznego pyłu wyłoniło się one! Oczywiście efekt zobaczyłam dopiero następnego dnia, gdy zabrałam się do obróbki zdjęć. Dodam, że efekt jest naturalny, nic nie dodawałam, nie czyściłam zdjęcia, poprzesuwałam jedynie kilka suwaków, by podkręcić kontrast, światła i cienie.

Po mącznej burzy, przyszła pora na stworzenie kopca, wywiercenie ręką dziury i siup! Jajko wpada do dziury!

Maszynka wyciągnięta z lekko przykurzonego pudełka zamontowana i gotowa do pracy.

A po chwili pyszny efekt końcowy:

SWOJSKI MAKARON Z PIECZARKAMI I SZPIANKIEM

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
Porcja: 4

Składniki

  • makaron:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jaj
  • 3 g (1 łyżeczka) kurkumy
  • dodatkowo:
  • 120g cebuli
  • 5 ml miodu
  • 400 g pieczarek
  • 160 g (4 garście) szpinaku
  • 45 g parmezanu
  • 45 ml oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

1

Mąkę wysypuję na stolnicę, robię dołek i wbijam całe jajka.

2

Dosypuję łyżeczkę kurkumy (dla nadania jeszcze intensywniejszego koloru żółtego) i zagniatam ciasto.

3

Ciasto jak to ciasto na makaron zagniata się dość długo (ok 15 minut).

4

Wyrobione ciasto formuję w kulkę i wkładam do lodówki na 30 minut.

5

Ciasto rozwałkowuję.

6

Za pomocą maszynki do makaronu rozwałkowuję je jeszcze bardziej. Moja maszynka ma 9 grubości wałkowania. Zaczynam od poziomu 1 ( ciasto grubsze) i zwiększam stopniowo o 1. Ciasto staje się coraz cieńsze i ma odpowiednią strukturę.

7

Następnie wkładam ciasto w otwór, który odpowiada za idealnie pokrojone paseczki makaronu.

8

Pozostawiam na chwilę na stolnicy aby makaron się lekko przesuszył.

9

Makaron gotuję kilka minut we wrzącej osolonej wodzie. Czas jest zależny od grubości Waszego makaronu i od preferencji smakowych. Ja swój gotowałam ok 7 minut.

10

Cebulę przesmażam na łyżce oliwy, gdy się lekko zarumieni dodaję miód i mieszam, tak aby się ładnie skarmelizowała a nie spaliła.

11

Pieczarki wrzucam na 2 łyżki oliwy, dodaję sól i pieprz do smaku. Pozostawiam przez kilka minut na patelni, a następnie dorzucam szpinak. Mieszam wszystko.

12

Ugotowany makaron mieszam z pieczarkami, szpinakiem i karmelizowaną cebulą. Obficie posypuję parmezanem.

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Jeśli nie macie specjalnej maszynki do makaronu da się też go zrobić 😉 jednak wymaga to trochę więcej pracy i bardzo dokładnego rozwałkowania ciasta.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj