PUREE DYNIOWE (VEGE)

Chyba teraz najbardziej porządany produkt, bo idzie z niego wyczarować cuda. Ostatnio piekłam dynię. Dlaczego? Bo wtedy skórka zdecydowanie lepiej odchodzi i nie trzeba wkładać siły i czasu w jej obranie. Z autopsji wiem, że czasem obieranie surowej dynii nie kończy się dobrze… Część dyni włożyłam do słoiczka i wykorzystałam do różnych dań, a część zamroziłam. Można też zapasteryzować ją w słoiki 😉 Jak piec? To zależy od wielkości dynii i tego jak ją pokroicie. Ja moją piekłam ok 40 min w 200 stopniach góra-dół pokrojoną w kształt litery „C”.

Z jednej ok 1 kg dyni wyszły mi prawie 3 słoiczki jak na zdjęciu.

Potem wystarczy tylko ją obrać ze skórki i zblendować. W ten wersji jest upieczona dynia zwyczajna, dlatego też ma dość jadny kolor. Piekłam też japońską hokkaido, która daje dużo fajniejszy kolor (bardziej nasycony pomarańcz), dodatkowo jest bardziej gęsta i daje lekki orzechowo-słodkawy posmak i można pominąć proces obierania, bo skórka jest jadalna.

PUREE DYNIOWE (VEGE)

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 3

Składniki

  • 1 kg dyni ( dowolny rodzaj)

Sposób przygotowania

1

Pokroić dynię na fragmenty przypominające literę "C".

2

Piec w nagrzanym piekarniku góra- dół w 200 stopniach Celcjusza przez 40-60 min. Długość pieczenia zależy od wielkości dyni.

3

Obrać dynię ( dynia sama ładnie odchodzi od skórki).

4

Przełożyć do blendera i zblendować na jednolity mus.

5

Można dodać swoje dodatki np. syrop klonowy, jeśli mus będzie dodany do słodkich wypieków, czy chilli, do bardziej wytrawnych wersji. Ja zrobiłam uniwersalny mus bez dodatków.

Makroskładniki

  • 93,33 Kalorie
  • 25,66g Węglowodany
  • 1g Tłuszcz
  • 4,33g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość 280,0 kcal B: 13,0g W:77,0g T:3,g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj