OPONKI DYNIOWE (VEGE, BG)

Nad tym przepisem pracowałam dość długo. Było sporo prób i eksperymentów dotyczących proporcji składników w przespisie. Były zakalcowe, niedopieczone, a innym razem przesuszone. Udało się dopiero za piątym razem! Uffff! I choć chciałam odpuścić przy drugiej próbie nie poddałam się i wyszły przecudowne pyszności. Oczywiście przepis sprawdziłam jeszcze 2 razy, żeby nie było niespodzianek i mieć pewność, że na 100% i Wam się udadzą.

Mięciutkie, sprężyste, wegańskie, bezglutenowe i pyszne. Można chcieć więcej?

Serio ich ciasto wygląda jak takie klasyczne glutenowe i jest sprężyste!

OPONKI DYNIOWE (VEGE, BG)

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 6

Składniki

  • 125ml ryżowego
  • 80g musu z dyni hokaido
  • 30g erytrytolu
  • 35g (4 łyżeczki) oleju kokoswego w formie stałej
  • 2g (1/2 łyżeczki) cynamonu
  • odrobina chilli
  • 80g mąki owsianej
  • 30g mąki migdałowej
  • 4g (1 łyżeczka) bg proszku do pieczenia
  • odrobina soli

Sposób przygotowania

1

Mleko ryżowe łączę z musem dyniowym, erytrytolem, roztopionym na wolnym ogniu olejem kokosowym.

2

W osobnej misce łącze ze sobą mąkę owsianą, migdałową, proszkiem do pieczenia i przyprawami.

3

Mokre składniki łącze z suchymi i mieszam.

4

Ciasto przekładam do sylikonowych foremek

5

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 27 minut.

6

Oponki studzę na kratce.

Makroskładniki

  • 152 Kalorie
  • 15,63g Węglowodany
  • 9,98g Tłuszcz
  • 3,18g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Całość (6 szt): 912,2 kcal B:19,1g, W:93,8g, T:59,9g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj