GRUSZKI Z AMARANTUSEM (VEGE, BG)

Ten przepis wymyśliłam już w 2015 roku i od tego czasu zawsze gdy jest sezon na gruszki z niego korzystam! Jakiś czas nawet był na blogu, a potem na długi czas znikł. Teraz pojawia się w nieco zmienionej formule i ze zdecydowanie lepszym zdjęciem (jednak 4 lata więcej doświadczenia w fotografii kulinarnej robi swoje) ;p.

Jest to gruszka w nieco innym wydaniu, wypełniona amarantusem i smakowitymi dodatkami. Najlepiej smakuje na ciepło, a jeśli ktoś ma ochotę na lody jesienną porą to idealnie się z nią komponują (mi chyba najlepiej smakuje z waniliowymi). Można też zaszaleć i dodać odrobinę alkoholu ( choć to nie wpisuje się do końca w zdrowy tryb życia) 😉

GRUSZKI Z AMARANTUSEM (VEGE, BG)

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 5

Składniki

  • 45g amarantus ekspandowany
  • 30g mąki amarantusowej
  • 40g słonecznik
  • 25g płatki migdałowe
  • 60 ml syropu klonowego
  • 50ml wody
  • 20g suszonych moreli/śliwek
  • 10g słonecznik
  • 1g (pół łyżeczki) cynamon

Sposób przygotowania

1

Gruszkę obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne drążąc delikatnie środek.

2

Mąkę łączymy z amarantusem, mieszamy z syropem klonowym, suszonymi morelami, słonecznikiem i cynamonem, a następnie wypełniamy środek gruszki i umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym.

3

Gruszki zalewamy wodą (do 3/4 jej wysokości). Wstawiamy naczynie do pieca nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

4

W czasie, gdy się pieką roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej (w razie potrzeby można dolać wody lub mleka roślinnego) i prażymy płatki migdałowe na rozgrzanej patelni.

5

Po upieczeniu, miękką gruszkę wykładamy na talerz i polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy migdałami.

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

5 porcji ( 1 porcja to 2 połówki gruszki)

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj