USZKA Z GRZYBAMI (VEGE)

Kiedy byłam dzieckiem uszka były jednym z moich ulubionych posiłków. Raz pływały w barszczu, innym razem stały równo jak żołnierze prezentujący broń, podane z delikatnie przesmażone z cebulką i co najważniejsze jadłam je cały rok. Były oczywiście różne wariacje (raz z pieczarkami, innym razem z mięsem), które nigdy mi się nie nudziły. W niedzielę na uroczystym obiedzie u babci cała rodzina jadła rosół, ja uszka ;D.

Oczywiście nie jadam ich teraz tak często jak kiedyś, jednak podchodzę do nich z wielkim sentymentem i uszka muszą być idealne i przede wszystkim własnoręcznie robione. W tamtym roku były z pieczarkami, w tym z farszem z suszonych grzybów i cebulki.

Cieniutkie ciasto, dużo wsadu, delikatne, a jednocześnie z charakterem. I pomimo braku jajka ciasto jest niesamowicie elastyczne i idzie je bardzo cieniutko rozwałkować.

USZKA Z GRZYBAMI (VEGE)

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 72

Składniki

  • ciasto na uszka:
  • 250 g mąki typ 650
  • 150 ml wody
  • wsad:
  • 60 g suszonych grzybów
  • 110 g cebuli
  • 15 ml oliwy
  • sól i pieprz wg uznania

Sposób przygotowania

1

Do robota kuchennego mąkę i wodę, a następnie wyrabiam ciasto (oczywiście można to zrobić ręcznie 😉 ).

2

Wyrobione ciasto wstawiam na min 15 minut do lodówki.

3

W tym czasie przygotowuję grzybowy wsad. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i przesmażam posiekaną cebulkę aż do zarumienienia. Grzyby zalewam wodą i gotuję 15 minut od momentu wypłynięcia. Następnie odcedzam je i przekładam do malaksera, który na drobno sieka grzyby (można też zmielić w maszynce do mięsa). Doprawiam solą i pieprzem.

4

Ciasto wyjmuje z lodówki i rozwałkowuję podsypując je mąką na ok 2 mm.

5

Wykrajam kwadraty (4 cm x 4 cm ). Na sam środek przekładam odrobinę zmielonego wsadu i składam na pół tworząc trójkąt. Małym widelczykiem zagniatam rogi ciasta. Jeden z rogów smaruje pędzelkiem delikatnie wodą i nakładam boki na siebie zagniatając je i tworząc ładne uszko 😉

6

Pierogi rozkładam z małym odstępem na tacce (aby się nie skleiły) i wsadzam do zamrażalki. Po kilku godzinach przekładam je do woreczka strunowego.

7

Uszka wrzucam na lekko osolony wrzątek i zostawiam na 4-5 minut od momentu ich wypłynięcia (uszka początkowo opadną na dno garnka, a woda ochłodzi się i nie będzie wrzeć).

Makroskładniki

  • 1211,8 Kalorie
  • 210,4g Węglowodany
  • 19,1g Tłuszcz
  • 45,6g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (72 uszka): 1211,8 kcal B:45,6g, W:210g, T:19,1g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj