Kiedy byłam dzieckiem uszka były jednym z moich ulubionych posiłków. Raz pływały w barszczu, innym razem stały równo jak żołnierze prezentujący broń, podane z delikatnie przesmażone z cebulką i co najważniejsze jadłam je cały rok. Były oczywiście różne wariacje (raz z pieczarkami, innym razem z mięsem), które nigdy mi się nie nudziły. W niedzielę na uroczystym obiedzie u babci cała rodzina jadła rosół, ja uszka ;D.
Oczywiście nie jadam ich teraz tak często jak kiedyś, jednak podchodzę do nich z wielkim sentymentem i uszka muszą być idealne i przede wszystkim własnoręcznie robione. W tamtym roku były z pieczarkami, w tym z farszem z suszonych grzybów i cebulki.
Cieniutkie ciasto, dużo wsadu, delikatne, a jednocześnie z charakterem. I pomimo braku jajka ciasto jest niesamowicie elastyczne i idzie je bardzo cieniutko rozwałkować.
Do robota kuchennego mąkę i wodę, a następnie wyrabiam ciasto (oczywiście można to zrobić ręcznie 😉 ). Wyrobione ciasto wstawiam na min 15 minut do lodówki. W tym czasie przygotowuję grzybowy wsad. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i przesmażam posiekaną cebulkę aż do zarumienienia. Grzyby zalewam wodą i gotuję 15 minut od momentu wypłynięcia. Następnie odcedzam je i przekładam do malaksera, który na drobno sieka grzyby (można też zmielić w maszynce do mięsa). Doprawiam solą i pieprzem. Ciasto wyjmuje z lodówki i rozwałkowuję podsypując je mąką na ok 2 mm. Wykrajam kwadraty (4 cm x 4 cm ). Na sam środek przekładam odrobinę zmielonego wsadu i składam na pół tworząc trójkąt. Małym widelczykiem zagniatam rogi ciasta. Jeden z rogów smaruje pędzelkiem delikatnie wodą i nakładam boki na siebie zagniatając je i tworząc ładne uszko 😉 Pierogi rozkładam z małym odstępem na tacce (aby się nie skleiły) i wsadzam do zamrażalki. Po kilku godzinach przekładam je do woreczka strunowego. Uszka wrzucam na lekko osolony wrzątek i zostawiam na 4-5 minut od momentu ich wypłynięcia (uszka początkowo opadną na dno garnka, a woda ochłodzi się i nie będzie wrzeć). całość (72 uszka): 1211,8 kcal B:45,6g, W:210g, T:19,1gUSZKA Z GRZYBAMI (VEGE)
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy