CHLEB BEZGLUTENOWY Z MARCHEWKĄ (BG)

Nie ma nic lepszego niż aromat rozchodzący się po całym domu, gdy otwierasz drzwiczki piekarnika. Ta satysfakcja, z którą wyciągasz wyrośnięty, świeżutki, ciepły bochenek chleba i ta ekscytacja z oczekiwania na to, aż wystygnie. Zawsze miałam z tym największym problem, bo przecież lekko ciepły chleb z masłem jest najlepszy. Odgłos gryzionej skórki i jej struktura, która zdecydowanie różni się od wnętrza. Z pieczeniem chleba wiąże się z satysfakcją (oczywiście, gdy wyjdzie) i za każdym razem obiecuję sobie, że będę piekła częściej.

Cały problem polega na tym, że gdy coś nie wyjdzie zazwyczaj szybko się zniechęcamy, a z pieczeniem chleba bezglutenowego wiąże się spore wyzwanie. Często w przepisach na chleby tego typu dodawane są sery, które spajałyby konsystencje, ale sprawia to, że chleb staje się jeszcze bardziej kaloryczny.

Chleb piekłam kilka razy, aby ustalić idealne proporcje i udało się. Jest delikatny, lekko słodki i dość zbity (bąbelki powietrza z glutenu nie miały tu jak zadziałać), dzięki czemu można się najeść jego mniejszą ilością.

Jeśli zainteresował Cię ten przepis to z pewnością spodobają Ci się również inne moje wypieki bezglutenowe :

Chlebek ciemny bezglutenowy
Chleb z kaszy gryczanej
Bułki z cukinii
Ziemniaczane chlebki ziołowo-czosnkowe
Bułeczki kalafiorowe
Dyniowa bagietka

CHLEB BEZGLUTENOWY Z MARCHEWKĄ

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1

Składniki

  • 200 g mąki gryczanej białej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g lnu odtłuszczonego
  • 60 g marchewki
  • 140 g jogurtu greckiego
  • 2 g soli
  • 40 g drożdży świeżych
  • 200 ml ciepłej wody
  • 15 ml miodu

Sposób przygotowania

1

Zrobić rozczyn z drożdży, wody i miodu. Odczekać ok 15 minut.

2

Wymieszać suche składniki. Dodać rozczyn, wymieszać.

3

Do mieszanki dodać jogurt i marchewkę. Uformować ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

4

Przełożyć na blachę, odstawić na ok 30 minut.

5

Naciąć nożem ( bądź żyletką- jeszcze ładniej wychodzi) ciasto aby powstał wzorek.

6

Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 40 minut, a następnie przez 15 minut z termoobiegiem.

7

Wyjąć chlebek z piekarnika, wyjąć z blaszki i odstawić na kratkę do ostudzenia.

8

Smacznego.

Makroskładniki

  • 1709,8 Kalorie
  • 328,2g Węglowodany
  • 27,1g Tłuszcz
  • 48,3g Białko

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj