CZEKOLADOWE CIASTECZKA Z ORZECHAMI (VEGE, BG)

Codzienność… codziennie do kogoś dzwonie, pisze maile czy sms, bo tak prościej  pozałatwiać sprawy. Rzadziej spotykam się z ludźmi. Zamiast osobiście dostarczyć dokumenty, czy wysłać ważna korespondencje pocztą robie to za pomocą zaszyfrowanych maili, bo szybciej.

Często łapie się też na tym, że chce kupić półprodukty, tylko odgrzać i mieć gotowe, bo nie muszę myć sterty garnków. W tym aspekcie popatrzenie na skład sprowadza mnie do rzeczywistości. Niby bez cukru, ale za to z tłuszczem palmowym i innymi syfami. Niby bez glutenu, a z syropem glukozowo-fruktozowym.

Jedzenie nie jest już takie jak kiedyś, bo i łatwo dostępne produkty nie są takie same. Warzywom brakuje smaku, mięso smakuje nijako, a produkty cukiernicze są zlepkiem sztuczności (jajka w proszku, oleje palmowe zamiast masła, oprócz cukru tona syropów glukozowo-fruktozowych i innych polepszaczy).

No więc zrobiłam sama ciasteczka. Kilka składników, 25 min roboty (z 20 min pieczeniem) i są. Bez cukru, bez glutenu i wegańskie, no i pyszne. Da się? Jasne, że tak.  Te ciasteczka to taki comfort food, które sprawiają mi niezwykłą przyjemność, poprawiają nastrój, przywołują dziecięce wspomnienia, tylko w nieco zdrowszej wersji.

Czekoladowe stateczka z orzechami

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 14
Porcja: 5 min Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 150 g mąki owsianej
  • 50 g orzechów (u mnie włoskie)
  • 125 g oleju kokosowego nierafinowanego w formie stałej
  • 100 ml syropu klonowego
  • 20 g (2 łyżki) kakao gorzkiego
  • 40 g ( 1 kopiata łyżka) masła orzechowego

Sposób przygotowania

1

Do miski wrzucam mokre składniki : olej kokosowy łącze z syropem klonowym i masłem orzechowym- całość mieszam ( no dobra, za mnie robot to robi) do momentu aż masa będzie gładka.

2

Do masy dosypuję kakao, posiekane drobno orzechy i mieszam.

3

Na końcu po łyżce dodaje mąki owsianej między czasie mieszając.

4

Z powstałej masy formuję kuleczki ( mi wyszło 14), które umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczam.

5

Wsadzam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.

6

Wyciągam z piekarnika. Jem, gdy się przestudzą. Po wyciągnięciu ciasteczka mogą wydawać się lekko niestabilne i kruche, jednak po wystygnięciu są idealne

Makroskładniki

  • 268,85 Kalorie
  • 10,85g Węglowodany
  • 23,08g Tłuszcz
  • 3,5g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Makroskładniki podane na 1 ciastko. Z całości składników wychodzi 14 ciastek.



You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj