Ci, którzy mnie śledzą w mediach społecznościowych wiedzą, że raczej staram się unikać pieczywa ze względu na dość dużą ilość kalorii, które zawiera. Zawsze miałam problem, aby wykorzystać chleb do końca, mroziłam go i robiłam później grzanki, żeby nie wyrzucać. Do czasu…. kwarantanny i „siedzenia w domu”. Odkąd zaczęłam piec regularnie chleb znika momentalnie! (oczywiście pomijając kilka wpadek i nieudanych bochenków)
Jaki jest mój chleb?
Ma chrupiącą skórę, dobrze wyrobione i wypieczone ciasto ze sporą ilością dziur. Sąsiedzi i rodzina podzielają moje zdanie. A sąsiadka stwierdziła, że mam rzucać etat i zakładać domową piekarnię!
Jak piec chleb?
Najlepiej z parą wodną. Ja w tym celu na dno piekarnika daję blaszkę z wodą. Po co? Aby skórka była mega chrupiąca.
Piekę chleb na kamieniu do pizzy (takim zwykłym). Dlaczego? Chleb szybciej dostaje temperatury, rośnie do góry i jest lepiej wypieczony. Oczywiście trzeba wcześniej go nagrzać w piekarniku (min 20 minut przed włożeniem chleba)
Jak wyrabiać ciasto?
Jeśli używacie robota kuchennego – on to robi za Was ( przez ok 7 minut) z pomocą haka. Następnie szpatułką biorę ciasto z boków misy i naciągam je do środka (tworzę w ten sposób siatkę glutenową).
Jeżeli wyrabiacie ciasto ręcznie to trwa to nieco dłużej, ale jest tego warte! Ciasto nie będzie aż takie rzadkie jak robione w robocie i łatwiej będzie je naciągać. Robimy kulkę, rozgniatamy na placek, a następnie naciągamy ciasto i składamy do środka ( tak ok 20 razy ;p )
Jak zrobić wzorki na chlebie?
Przed pieczeniem posypujemy chleb mąką (najlepiej przez sitko) i robimy nacięcia na ok, 1,5 cm, najlepiej żyletką (ja niestety nie mam, więc zrobiłam dobrze zaostrzonym nożem)
Jak zrobić zakwas żytni? KLIK

JEŻELI WYPRÓBUJECIE PRZEPIS ZRÓBCIE ZDJĘCIE I OZNACZCE JE
#sokzycia @sokzycia.pl
wtedy będę mogła znaleźć Wasze małe dzieła sztuki
(możecie też wysłać w wiadomości prywatnem mailem lub przez social media)
Z przepisu wychodzą 2 chleby Składniki na zaczyn mieszamy i zostawiamy przykryte ściereczką na 12 h. Mieszamy pozostałe składniki z zaczynem, ciasto naciągamy i zagniatamy do środka, zostawiamy przykryte ściereczką na 2h. Ponownie mieszamy, ciasto naciągamy i zagniatamy do środka. Przekładamy do foremki wyłożonej od dołu papierem do pieczenia i zostawiamy całość do wyrośnięcia (ok 2h). Na dół piekarnika dajemy blaszkę z zimną wodą. Na kratce umieszczamy kamień do pieczenia pizzy i nagrzewamy go do 250 stopni. Pieczemy chlebek przez 1h. Wyciągamy z foremki, obracamy i wkładamy jeszcze do piekarnika na 10-15 min - 250 stopni + termoobieg. Możemy zwilżyć spryskiwaczem (np takim do kwiatków) spód chlebka- szybciej się zarumieni i zrobi się chrupiący. Chleb wyjmuję na kratkę i studzę.CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM PIECZONY NA KAMIENIU DO PIZZY
Składniki
Sposób przygotowania
Brak komentarzy