Już w dzieciństwie lubiałam słuchać opowieści dziadków o wojnie, biedzie, zwykłym życiu przodków. O zesłaniu na służbę do sąsiadów małej babci, aby mogła sama siebie utrzymać, czy o perypetiach dziadka, któremu na jego oczach zastrzelono brata. Pamiętam też te grube, stare albumy z czarno-białymi niewyraźnymi zdjęciami, które znajdowały się w starym kredensie babci. Zawsze oglądając je jadłam pyszne domowe ciastka i piłam herbatkę (oczywiście z filiżanki), niczym jak prawdziwa angielska dama 😉
Ostatnio będąc u mamy przeglądałam stare albumy i przypomniałam sobie, jak kiedyś często siadałam i przeglądałam stare fotografie. Dlatego też chyba trochę z potrzeby i tęsknoty za tamtymi chwilami powstał ten przepis i te zdjęcia.
Pożyczyłam album, porcelanę a do tego zrobiłam zdrowe, pyszne i szybkie ciasteczka. Ciastka można modyfikować dodając jakieś suszone owoce, czy słodką czekoladę ( jeśli jecie) ale wtedy pamiętajcie, żeby dać trochę mnie słodziwa.
Ciasteczka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika nie są do końca stabilne, więc trzeba poczekać aż wystygną 😉 a to chyba najtrudniejszy element w tym przepisie.
Wszystkie składniki (oprócz czekolady) połączyć ze sobą i zblendować na gładką masę. Masę wsadzić do lodówki na 15 min, że by się lepiej lepiła. Dodajemy kawałki gorzkiej czekolady. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. 1484,7 B:47,3g W:124,7g, T:82,6gCIASTECZKA Z CIECIERZYCY (VEGE I BG)
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy