CZEKOLADOWE BABECZKI Z KASZY JAGLANEJ

Sięgając pamięcią wstecz, do czasów kiedy byłam jeszcze dzieckiem często wspominam moją mamę w kuchni oraz to jak pieczołowicie wkładała całą masę pracy oraz serca w przygotowywane rodzinnych potraw. To właśnie wspólne posiłki: śniadania, obiady, kolacje czy między posiłkowe przekąski tworzyły w moim rodzinnym domu tą wyjątkową atmosferę, poczucie szczęścia i bezpieczeństwa. Cudowne zapachy unoszące się z kuchni zawsze zachęcały do oderwania się od odrabianej pracy domowej, czy ulubionego serialu i sprawdzenia co tam znowu moja mama wyczarowała. Prawie zawsze czekała niespodzianka coś zaskakującego, niczym zwrot podatku w marcu i jeśli miałabym wskazać na jedną cechę, którą wyniosłam z rodzinnej „maminej” kuchni jest to z pewnością kreatywność. Teraz po latach sama wokół swojej kuchni buduję domowe ognisko, poczucie jedności i szczęścia. Gotowanie stało się codzienną przyjemnością, a kuchnia moim małym laboratorium

Składniki:

  • kasza jaglana / 300 g /
  • kakao / 2 łyżki /
  • ksylitol / 5 łyżek /
  • mleko ryżowe bądź inne / 125 ml /
  • cynamon / 1 łyżeczka/
  • żurawina / 20 g /
  • bezglutenowy proszek do pieczenia /1 łyżeczka /
  • jajka / 3 szt /

 

Przepis:

Płuczę kaszę na sitku pod bieżącą wodą. Następnie gotuję ją w 2,5 szklanki wody. Gdy kasza wchłonie wodę przekładam ją do blendera.Dodaje jajka, mleko, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i ksylitol i wszystko miksuje. Nakładam masę na babeczki do sylikonowych foremek i wypełniam je do 3/4 wysokości, a następnie dekoruje żurawiną. Wstawiam foremki do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Po tym czasie wyciągam babeczki i pozostawiam je do ostygnięcia.

 

*porcja składników pozwala przygotować 25 smakowitych babeczek

SMACZNEGO! 

 

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1  babeczka                                   :             66,33 kcal     B:      2,31 g     T:    1,37 g       W:     12,48 g
całość (25 babeczek)                   :         1658,46 kcal     B:    57,92 g      T:  34,33 g       W: 312,18 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz