BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z CIECIERZYCĄ

Składniki:

  • bakłażan ( 1 sztuka )
  • gotowana ciecierzyca ( 120g )
  • ser typy feta ( 50g )
  • jogurt grecki ( 5 łyżek )
  • tymianek ( kilka gałązek )
  • oliwa z oliwek ( 3 łyżek )
  • czosnek ( 2 ząbki )
  • pasta sezamowa ( 2 łyżeczki )
  • papryka ( 1 łyżeczka )
  • sól ( pół łyżeczki )

Przygotowanie:

Do miseczki wlewam oliwę i dodaje paprykę oraz sól. Przekładam do niej ciecierzycę i obtaczam ją w oliwie, a następnie układam w piekarniku na papierze do pieczenia. Kroję bakłażana na pół i smaruje go pozostałą oliwą z obu stron. Pozostawiam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na 20 min. Po tym czasie przewracam bakłażana na drugą stronę. Układam pokrojony w kostkę ser feta i tymianek. Ciecierzyce mieszam, aby równomiernie się upiekła. Pozostawiam jeszcze w piecu na 15 minut.

W tym czasie przygotowuję sos: 5 łyżek jogurtu mieszam z 3 łyżkami pasty sezamowej, 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę i szczyptą soli.

Wyciągam bakłażana z pieca, układam na nim upieczoną soczewicę , polewam dipem i dekoruję tymiankiem.

Podaje na ciepło.

 

Smacznego!

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                              :               385,9 kcal    B:  10,33 g         T:  30,97 g        W:  15,08  g
całość (2 porcje)                 :                771,8 kcal      B:  20,66 g      T:  61,94 g       W:  30,17 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz