BAKŁAŻANOWE ROLLSY Z KOMOSĄ I AMARANTUSEM

Przystawka, przekąska, dodatek do obiadu, czy kolacja – rollsy idealnie sprawdzają się w każdej wersji. Grecki charakter dania połączony ze skarbem Inków i Azteków oraz chrupiącą marchewką sprawia, że roladki mają wielowymiarowy smak. Bogactwo witamin i kolorów w jednym daniu.

Składniki:

  • bakłażan                      200 g
  • komosa ryżowa            15 g
  • amarantus                    15 g
  • kolendra                          3 g (pół łyżeczki)
  • bazylia                              1 g (szczypta)
  • majeranek                       1 g  (szczypta)
  • rozmaryn                         1 g  (szczypta)
  • tymianek                         1 g  (szczypta)
  • oregano                           1 g  (szczypta)
  • sól                                     2 g
  • ser feta                          30 g
  • marchewka                   30 g
  • kiełki lucerny                  8 g
  • oliwa z oliwek             30 ml (2 łyżki)
  • sezam                             5 g

Sposób przygotowania:

Bakłażana myję i kroję wzdłuż na cienkie plastry. Nacieram odrobiną soli i zostawiam na około pół godziny. Następnie rozcieram w moździerzu kolendrę, dodaję odrobinę  bazylii, majeranku, rozmarynu, tymianku i oregano. Mieszam je z dwoma łyżkami oliwy i smaruję z obu stron bakłażana. Wstawiam go do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie gotuję amarantus i komosę ryżową.  Ser i marchewkę kroję na drobne paseczki. Upieczonego bakłażana wyciągam z pieca. Nakładam na 3/4 długości komosę z amarantusem, kiełki lucerny, paseczki marchewki i sera, wszystko zawijam w rulonik.
Podaję na rukoli z dodatkiem sosu czosnkowego. Posypuję odrobiną nasion sezamu.

rollsy baklazanowe6

rollsy baklazanowe5

 

Smacznego

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1  porcja ( 3 rollsy )                         :              240,32 kcal    B:     4,85 g      T:    11,24 g       W:     19,28 g
całość ( 2 porcje, 6 rollsów )         :             480,64 kcal     B:     9,70 g      T:    22,49 g       W:     38,57 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz