BATONIK A’LA BOUNTY

Delikatne kokosowe wnętrze oblane gęstą czekoladą o wysokiej zawartości kakao to rozkosz dla każdego podniebienia, a szczególnie dla fanów kokosowego smaku, do których ja ewidentnie się zaliczam. Baton a’la Bounty- smak raju 😉

 

Składniki:

  • mleko kokosowe                      200 ml
  • wiórki kokosowe                      100 g
  • nasiona chia                              20 g (2 płaskie łyżki)
  • ksylitol                                        21 g (3 łyżeczki)
  • gorzka czekolada 80%             50 g

Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe mieszamy z wiórkami kokosowymi, ksylitolem i nasionami chia. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy masa stwardnieje wyciągamy ją z lodówki i dzielimy ją na 9 porcji, z których lepimy batoniki. Ponownie wsadzamy do lodówki na około godzinę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę (żeby była bardziej lejąca się można dodać odrobinę wody, mleka kokosowego lub innego roślinnego), którą polewamy batoniki. Gdy czekolada zastygnie rozkoszujemy się ich smakiem.

Smacznego

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 kawałek                         :              160,9  kcal      B:   2,12 g         T:     13,46 g      W:    6,77 g
całość (9 kawałków)        :         1448,10 kcal       B:  19,15 g        T:  121,20 g       W:  60,93 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

23 thoughts on “BATONIK A’LA BOUNTY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.