BUŁECZKI KALAFIOROWE

Szczerze mówiąc bułeczki kalafiorowe były eksperymentem i nie miałam pojęcia czy wyjdą. Co prawda wcześniej robiłam ciasto na pizze z kalafiora, ale używałam wtedy jajek i starannie odciskałam wodę- tym razem ominęłam te dwa kroki. Wyszły bardzo delikatne. Wyjątkowo dobrze smakują podane na ciepło z pieczarkami. Są bezglutenowe i wegańskie.

 

Składniki:

  • kalafior                                                        500 g (1 średnia główka bez łodygi)
  • mąka ryżowa                                                36 g (3 łyżki)
  • skrobia z manioku tzw tapioka                 12 g (1 łyżka)
  • czosnek                                                           2 g (pół łyżeczki)
  • sól                                                                    2 g (pół łyżeczki)
  • len mielony odtłuszczony                            5 g (1 łyżeczka)
  • sezam czarny                                                 5 g (1 łyżeczka)
  • ziarna słonecznika                                      10 g (2 łyżeczki)

 

Sposób przygotowania:

 


Kalafior myję, dokładnie wycieram, oddzielam łodygę od kwiatów, a następnie bardzo drobniutko je kruszkę rękoma. Całość blenduję. Dodaję mąki, skrobi z manioku, czosnku i zmielonego lnu. Formuję kulki (masa jest wilgotna więc dość mocno zagniatam), a następnie je delikatnie spłaszczam . Następnie posypuję bułeczki solą, sezamem i słonecznikiem i lekko przygniatam ręką, aby trzyma. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-23 minut.

Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                            :              77,02  kcal     B:    3,55 g       T:     1,61 g      W:    10,96 g
całość (5 porcji)             :              385,46 kcal      B:  17,77 g       T:   8,07 g        W:    54,80 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz